logo
RECEPT

Asperges klassiek: met ham, ei en botersaus

Asperges klassiek
INGREDIËNTEN

Het witte goud, de koningin onder de groenten – met zo’n naam raakt iederéén nieuwsgierig naar je. Ik eet vanaf kinds af aan steevast elk jaar asperges, en ben ze met de jaren alleen maar lekkerder gaan vinden. Dit recept is voor asperges klassiek: met ham, ei en botersaus. Wist je dat je kunt checken of asperges echt kakelvers zijn, door ze even (met schil en al) tegen elkaar aan te wrijven? Als ze een piepend geluid maken zijn ze echt mooi vers.

Zo schil je asperges

In dit recept serveren we asperges op de klassieke manier: met gekookte eieren, plakjes ham, verse peterselie en een botersaus. De bereiding van asperges gaat eigenlijk altijd op dezelfde manier. Het begint met de voorbereiding: het schillen van de asperges. Eerst houd je ze kort onder de kraan om ze te wassen. Vervolgens gebruik je een dunschiller om de asperges te schillen. Houd een asperge beet bij het zachte topje, leg hem op het aanrecht, schil van boven (2 cm. onder het kopje) naar beneden. Na elke ‘haal’ met de dunschiller draai je de asperge een stukje, zodat je echt alle schil verwijdert en geen stukjes overslaat. Die blijft namelijk ook na het koken relatief hard. Schil je niet zorgvuldig, dan proef je draadjes tijdens het eten van de asperge – niet lekker!

Na het schillen snijd je de onderkant van de asperge af, zo’n 2-3 centimeter. Ik bewaar deze kontjes altijd en laat ze meekoken met de rest van de asperges. Een dag later maak ik soep van het kookvocht en de aspergekontjes!

Zo kook je asperges

In een ruime pan (idealiter raken de asperges de zijkanten van de pan niet) kook je de asperges in 6-10 minuten gaar. Hoe lang het precies duurt hangt een beetje af van de dikte van de asperges. Reken 6 minuten voor dunne asperges, maar ga uit van 10 minuten voor dikke jongens. Laat de asperges in hun kookvocht nog 20 minuten nagaren, tot je ze gebruikt. 

Tip: bewaar het kookvocht, daar kun je aspergesoep van maken!

Gemiddeld reken je 400-500 gram asperges per persoon, voor een hoofdmaaltijd. Of, de vuistregel; een pond per mond. 

Asperges klassiek: met ham, ei en botersaus

Ingrediënten klassieke asperges

(voor 2 personen)

1 kilo asperges
100 gram ham, in plakjes
4 eieren
300 gram krieltjes
75 gram roomboter
Verse peterselie, naar smaak

 

Bereidingswijze klassieke asperges

Voor de asperges:

Schil de asperges. Kijk in de tekst hierboven voor de nog meer uitgebreide uitleg! Houd een asperge beet bij het zachte topje, leg hem op het aanrecht, schil van boven (2 cm. onder het kopje) naar beneden. Na elke ‘haal’ met de dunschiller draai je de asperge een stukje, zodat je echt alle schil verwijdert en geen stukjes overslaat.
Snijd 2-3 cm van de harde onderkant af.
In een ruime pan kook je de asperges in 6-10 minuten gaar. Laat ze daarna (van het vuur af) nog 20 minuten nagaren in het kookvocht.

Voor de garnering:
Kook de eieren hard in 7 minuten. Pel ze en snijd ze in tweeën.
Maak rolletjes van de ham.
Rooster de krieltjes in 25 minuten goudbruin in de oven op 180 graden.
Smelt de boter in een pannetje en giet in een juskom.

Om te serveren:
Giet de asperges af. Let op: bewaar het kookvocht om er soep van te maken!
Verdeel de asperges over een grote schaal.
Leg de gepelde gekookte eieren eromheen, samen met de rolletjes ham en de verse peterselie.
Bestrooi de eitjes met een beetje zout en peper.
Serveer met de aardappeltjes en de botersaus.

Eet smakelijk!

Bekijk ook: Asperge in bladerdeeg met zalm en kruidenkaas

Asperges klassiek: met ham, ei en botersaus

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties