logo
RECEPT

Borrelhap: briljant kaashapje voor bij een dadelcocktail

Borrelhap: 2x briljante kaashapjes voor bij een cocktail
INGREDIËNTEN
Voor het kaashapje
Voor de cocktail

Dat ik van cocktails houd, dat mag inmiddels geen geheim meer zijn. Dat cocktails bijzónder goed samengaan met kaas, dat is voor veel mensen verrassender. Waar wijn en kaas een geijkte combinatie is, is het voor de gemiddelde Nederlandse kaaskop nogal gewaagd om cocktails in combinatie met kaas te proberen. Zonde, want kaas = fantastisch, cocktails = fantastisch, dus kaas + cocktails = fantastisch in het kwadraat.

Borrelhap: 2x briljante kaashapjes voor bij een cocktail

Tijdens een workshop kaas en cocktails pairen in House of Bols maakte ik een ‘Date Old Fashioned’ cocktail, waar een heel leuk kaashapje met dadelbrood Gruyère kaas van Emmi KALTBACH bij hoort. Eerlijk is eerlijk, ik heb deze combi niet zelf bedacht. Tv-kok Robert Verweij kwam met het idee voor het kaashapje, de opper-cocktailshaker van Bols Bartending Academy met het recept voor de dadelcocktail. Maar zoals het gezegde luidt: beter goed gejat dan slecht verzonnen!

Borrelhap: 2x briljante kaashapjes voor bij een cocktail

Het toffe aan de kazen van Emmi KALTBACH vind ik, is dat ze allemaal rijpen in een grot in Zwitserland, en dus echt alle Emmi KALTBACH kazen komen daar vandaan. Die grot heeft een bepaalde constante luchtvochtigheid en temperatuur, waardoor op een natuurlijke manier een ideale rijpingsomgeving ontstaat voor de kazen – zonder dat daar kunstmatige ingrepen voor nodig zijn. In dit recept gebruik ik de KALTBACH le Gruyère AOP, die van nature een bruine korst heeft. De kleine zoutkristallen en de licht pittige smaak maken dit een van mijn favoriete kazen!

Borrelhap: 2x briljante kaashapjes voor bij een cocktail

Bereidingswijze kaashapje & dadel cocktail

(Voor 4 personen – de ingrediënten vind je rechtsbovenaan deze pagina!)

Voor het kaashapje

Snijd plakken Emmi KALTBACH le Gruyère AOP af van ongeveer 5 millimeter dikte.

Snijd het dadelbrood ook in plakken van ongeveer 5 millimeter dikte.

Beleg de plakken KALTBACH le Gruyère AOP met de plakken dadelbrood en druk goed aan. Als het niet goed plakt kun je de kaas aan de onderkant eventueel nog besmeren met een likje vijgenjam of abrikozenjam.

Snijd rechthoekjes uit het kaas-dadelbrood-bouwsel.

Nu komt het leukste stukje: maak met het haakje van een kleerhanger kleine gaatjes in de kaas, zodat je die kunt vullen met dadelstroop en je echte dominostenen krijgt. Let op: je moet de hanger (het metalen haakje) eerst kort verhitten. Het is even priegelen, maar echt moeilijk is het niet!

 

Voor de cocktail

Vul de vier glazen met een elk een theelepel suiker. Giet er een drupje sodawater (of spa rood) bij en roer goed door, tot de suiker gedeeltelijk is opgelost.

Voeg aan elk glas twee ijsklontjes toe. Blijf roeren.

Giet in elk glas 15 milliliter Bols Corenwijn. Blijf roeren.

Voor de liefhebber: voeg een druppel Angostura bitters toe aan elk glas.

Vul het glas helemaal met ijs en voeg in drie keer 15 milliliter dadellikeur toe aan elk glas, waarbij je tussendoor heel goed roert – dus in totaal 45 milliliter per glas. Blijf roeren.

Top af met sodawater, en garneer met een dadel op een prikker.

Cheers!

Borrelhap: 2x briljante kaashapjes voor bij een cocktail

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties