logo
RECEPT

Ontbijtkoek: een verantwoorde snack?

Ontbijtkoek: een verantwoorde snack? Peijnenburg
INGREDIËNTEN
Roomboter-nectarine
Roomkaas-basilicum-sambal
Geitenkaas-komkommer-zout&peper

Als je altijd trek hebt – zoals ik – is het een ware kunst om de beste en lekkerste tussendoortjes te bedenken. Liefst ook nog een beetje verantwoord, uiteraard. Past ontbijtkoek in dat rijtje? Als je Sonja Bakker mag geloven wel. Maar goed, wie gelooft Sonja Bakker nou nog? Ik zoek het lekker zelf uit. En proef verschillende soorten – want proeven is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Ontbijtkoek: een verantwoorde snack? Peijnenburg

Brrrr, suiker!

Laat ik duidelijk zijn: een stuk ontbijtkoek is niet suikervrij. Maar een appel is dat ook niet. Van nature zitten er nu eenmaal suikers in het overgrote deel van alle voedingsproducten. Ook in de granen waar ontbijtkoek van wordt gemaakt. Waar je wel op kunt letten zijn tóegevoegde suikers. Daar wil je er het liefst zo min mogelijk van, of je wilt ze op zijn minst in een natuurlijk vorm. Peijnenburg heeft bijvoorbeeld een ontbijtkoek die alleen gezoet is met honing; wel zo natuurlijk. Begrijp me niet verkeerd: dat is nog steeds suiker en als je er elke dag 10 plakken van eet word je er absoluut dik van, maar het is een stuk verantwoorder dan een gevulde koek. Ook omdat er vezels in zitten.

Yes: vezels!

Zeker yes, want vezels zijn hartstikke belangrijk. Niet alleen geven die je een verzadigd gevoel (waardoor je minder snel opnieuw trek krijgt), ook zijn ze goed voor je darmen. Vezels verteer je namelijk niet, maar ze gaan wel je hele spijsverteringskanaal door. Je zou vezels kunnen zien als een bezem die je darmen schoon veegt: alle overtollige voedingsresten worden met behulp van vezels naar buiten gewerkt. Sommige graansoorten bevatten meer vezels dan andere. Rogge bijvoorbeeld, bestaat voor maar liefst 20% uit vezels. Dat is meer dan spelt (8%) en tarwe (11%) bij elkaar. Niet toevallig dus, dat de ontbijtkoeken van Peijnenburg voor een groot deel of zelfs volledig zijn gemaakt met roggemeel.

Ontbijtkoek: een verantwoorde snack? Peijnenburg

Wat is de lekkerste ontbijtkoek?

Leuk en aardig dat er weinig toegevoegde suikers in zitten en veel vezels, maar smaakt het ook ergens naar? Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste criterium! Ik probeerde een aantal varianten ontbijtkoek van Peijnenburg die je wellicht nog niet kende, en som van elke soort de plus- en minpunten op.

Ontbijtkoek: een verantwoorde snack? Peijnenburg

Biologisch (zie foto hierboven)
+ Gemaakt van biologische ingrediënten
+ Van roggemeel (vezels!)
– Je moet goed kauwen, door de extra vezels aan de bovenkant
+ Door dat extra kauwen is de koek wel weer verzadigender
+ Verrassend lekker om hartig te beleggen, bijvoorbeeld met geitenkaas – komkommer – zout & peper

100% Honing
+ Gemaakt met echte bloemenhoning
+ Bevat dus alleen maar natuurlijke suikers
+ Van roggemeel, dus veel vezels
+ Ik vind ‘m het lekkerst met een laag roomboter en verse nectarine

Ontbijtkoek: een verantwoorde snack? Peijnenburg

Glutenvrij (zie foto hierboven)
+ Geschikt voor mensen met een glutenallergie
+ Net zo lekker mals als ‘gewone’ ontbijtkoek
+ Gewoon bij Albert Heijn te krijgen
– (Nog) niet in andere smaakvarianten verkrijgbaar
+ Ook lekker met hartig beleg, bijvoorbeeld met roomkaas – basilicum – sambal

Mini’s
+ Per stuk verpakt, dus makkelijk mee te nemen
+ Minder dan 50 kcal per koekje
+ Verschillende smaken (vooral appel-kaneel is LEKKER)
– Het lukte mij nooit om er maar één te eten, het werden er altijd minstens drie
– Extra verpakkingsmateriaal, wat handig is (zie punt 1), maar ook minder goed voor het milieu

Ontbijtkoek: een verantwoorde snack? Peijnenburg

And the winner is?

De 100% Honing ontbijtkoek! Stevig en toch zacht, zoet maar niet té zoet. Als de basis goed is, heeft een product soms niet zoveel franjes en fratsen en smaakjes nodig. En dat is hier het geval!

Conclusie?

Eigenlijk geldt voor ontbijtkoek hetzelfde als voor andere tussendoortjes: hóe je ze gebruikt, bepaalt hoe gezond het is. Elke dag een plakje voorgesneden Peijnenburg Haver & Rogge ontbijtkoek is een prima tussendoortje (want door de voorgesneden plakken bevat dat plakje altijd ongeveer 98 kilocalorieën per portie, en zit het bomvol vezels), maar als je als tussendoortje elke dag 10 plakken weg werkt en die besmeert met chocoladepasta, dan is het geen verantwoorde keuze. Blijf dus zelf nadenken, maar zoals ik altijd probeer te benadrukken: het belangrijkste is dat je geniet. Ga ik nu ook doen, met een plakje ontbijtkoek.

Oh, en ik zit erover te denken om een totaal niet-verantwoorde taart te maken op basis van ontbijtkoek. Een hele makkelijke taart, met een gin-tonic frosting. Vinden jullie dat een goed idee? 🙂

Peijnenburg mini's foodness

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

image polls

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties