logo
RECEPT

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine
INGREDIËNTEN
Voor de truffelmargarine
Voor het brood

Is er iéts lekkerder dan de geur van vers gebakken brood? Jazeker: de wetenschap dat je het zelf gebakken hebt, en zodra het brood uit de oven komt een snee kunt afsnijden om te besmeren met een dikke laag roomboter… Nee wacht, ik probeer minder dierlijke producten te gebruiken, dus o.a. te switchen van roomboter naar margarine. Omdat gewone margarine ook maar zo gewoon is, maak ik daarom een heuse TRUFFELmargarine voor bij mijn vers gebakken brood. Ja, dat mag inderdaad in hoofdletters, ja. In principe is margarine een mengsel van olie en water. Niets meer, niets minder. Om zo’n basis margarine een beetje kleur te geven voegen merken zoals Becel een klein beetje wortelsap toe aan hun margarine, wat daarnaast ook een bron van Vitamine A is. Dat doe ik dus ook! 

Om te zorgen dat olie en water kunnen mengen is een emulgator nodig, dat is in dit geval mosterdpoeder. Gewoon te koop bij de supermarkt, en anders bij de toko te vinden! Naast mosterdpoeder en wortelsap doe ik er ook een beetje citroensap in, puur voor de smaak. Oh, en geraspte truffel natuurlijk, hoe kan ik die vergeten! Truffel koop je bij de betere speciaalzaak, of kijk op internet. Pssst: je kunt natuurlijk ook de helft van de plantaardige olie vervangen door truffelolie. Omdat dat nu eenmaal vaak makkelijker te vinden is dan een echte verse truffel 😉

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine

Ingrediënten truffelmargarine

6 el plantaardige olie (zoals koolzaadolie of zonnebloemolie)
4 el kokosolie (gesmolten)
½ tl mosterdpoeder
1 el citroensap
1 theelepel wortelsap
4 theelepels water
½ truffel, geraspt

Ingrediënten rogge-speltbrood

7 gram gist
250 ml water op kamertemperatuur
150 gram roggemeel
350 gram speltbloem
1 eetlepel suiker
snuf zout
50 gram maanzaad & havervlokken (garnering)

 

Bereidingswijze truffelmargarine

Pak twee metalen kommen in twee verschillende formaten: de grote vul je straks met koud water of ijsblokjes. De kleine kom, waar je straks de margarine in maakt, moet je in de grote kom kunnen zetten zonder dat er water bij de margarine komt.

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine

Ingrediënten truffelmargarine

Maak de margarine in de kleine kom. Doe de 6 eetlepels plantaardige olie in de kom. Ik gebruikte koolzaadolie, maar zonnebloemolie of lijnzaadolie (of een combinatie van die oliën) werkt ook! Voeg het mosterdpoeder toe en roer goed door.

Voeg daarna het citroensap en het wortelsap toe, en roer opnieuw goed. Door het wortelsap krijgt de margarine een mooie crèmekleur. 

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine

Voeg het water toe

Voeg nu de 4 theelepels water toe aan de margarine, waarna je de kleine kom in de bak met ijswater zet. Blijf zeker 2-3 minuten goed roeren en kloppen, want nu wordt de margarine steviger doordat de oliën vast worden.

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine

Voeg de gesmolten kokosolie toe

Voeg tot slot de 4 eetlepels gesmolten kokosolie toe aan het mengsel, terwijl je opnieuw blijft kloppen. Blijf zorgen dat er er geen ijswater bij de margarine komt; dan wordt die te waterig!

In principe is de margarine nu klaar, dus je kunt de smaakmaker toevoegen: truffel. Roer de geraspte truffel door de margarine. Et voila!

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine

Voila: zelfgemaakte margarine!

 

Bereidingswijze rogge-speltbrood

Doe de 7 gram gist in een klein kommetje. Giet er 5 eetlepels lauwwarm water bij (let op: dit water staat niet bij de ingrediënten, dus het gaat niet af van de 250 ml water die daar genoemd wordt!). Meng roggemeel, speltmeel, zout en suiker door elkaar in een ruime kom. Meng goed!

Maak een klein kuiltje in het midden van de berg, waar je het gistmengsel in giet. Begin met je handen te kneden in het deeg. Voeg onderwijl de 250 ml water toe, in kleine beetjes. Blijf kneden, zeker 15 minuten. Hierdoor worden de gluten in het deeg geactiveerd, wat straks een elastisch brood geeft. Zie het als een workout!

Laat het brood nu rijzen. Doe de goed geknede bal in een schone kom, dek af met een schone , vochtige theedoek en laat een uur staan op kamertemperatuur. Als het goed is je brooddeeg na een uur verdubbeld in omvang. Nee? Laat dan nog iets langer rijzen!

Kneed het deeg opnieuw een paar minuten goed door om de gluten opnieuw te activeren, voor je het brood klaarlegt op de (met bakpapier beklede) bakplaat. Ik gebruik meestal geen vorm, maar leg het brood als een rol neer, met de naad naar beneden. In deze positie laat je het deeg opnieuw 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd het brood aan de bovenkant op een aantal plekken schuin in, zodat er straks een mooie inkeping ontstaat tijdens het bakken en de korst niet barst. Bestrijk het brood met natte vingers (daar wordt het plakkerig van) en strooi het maanzaad en de havervlokken erover.

Schuif het brood de oven in en bak in 50 minuten gaar en krokant.

Zelfgebakken rogge-speltbrood met 100% vegan TRUFFELmargarine

 


– Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel. Bedankt voor jullie input en informatie! –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties
INGREDIËNTEN
Voor de truffelmargarine
Voor het brood
Volg me ook op Instagram!

Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje

  Naar Instagram