logo
RECEPT

Mijn ultieme bananenbrood recept

bananencake
INGREDIËNTEN

Een goed bananenbrood valt of staat met de juiste ingrediënten. Vroeger bakte ik bananenbroden met ‘gezonde’ ingrediënten, waarmee ik bedoel dat er geen geraffineerde suikers en graansoorten (zoals witte suiker en witte bloem) in zaten. In plaats daarvan bakte ik met dadels en havermout.

Inmiddels ben ik meer gaan bakken met roomboter en suiker, omdat dit je eindproduct vaak gewoon lekkerder maakt. Om toch een goede bite te houden (we bakken ten slotte bananenbrood, geen cake) maak ik tegenwoordig een combinatie van alles. Havermout én bloem. Dadels én suiker. Zodat je zowel vezels en voedingstoffen in je cake hebt zitten, zonder in te leveren op smaak en verwennerij.

Mijn ultieme bananenbrood recept

Dit heb je nodig voor het bananenbrood

(voor 1 brood, gebakken in een standaard cakevorm)

4 rijpe bananen
75 gram grove havermout
75 gram amandelmeel
100 gram (volkoren)meel
100 gram gesmolten roomboter
7 gram bakpoeder
2 eieren
50 milliliter (plantaardige) melk
100 gram suiker
100 gram dadels (zonder pit)
75 gram kokosschaafsel
snufje zout

Zo maak je het bananenbrood

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg 1 banaan apart: die komt straks bovenop je bananenbrood.

Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur, of zet een kommetje met blokjes roomboter in de magnetron tot het gesmolten is.

Stap 2: Meng in een grote mengvorm alle droge ingrediënten door elkaar: grove havermout, amandelmeel, volkoren meel, kokosschaafsel, bakpoeder, snufje zout.

Meng in een andere kom de natte ingrediënten door elkaar: 3 van de 4 bananen, eieren, melk, dadels (zonder pit!). Ik gebruik meestal een staafmixer om de bananen te pureren, samen met de dadels. Daarna roer je er makkelijk de eieren, melk en gesmolten roomboter doorheen.

Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met droge ingrediënten. Meng goed: een keukenmachine of mixer is hier handig.

Stap 4: Bekleed je cakevorm met bakpapier. Tip: Knip twee langwerpige stukken bakpapier uit en leg die als een kruis in de bakvorm. Zo krijg je minder vouwen in je bananenbrood!

Stap 5: Bak het bananenbrood in 60-70 minuten gaar in de oven op 180 graden Celsius. Het brood is gaar als een satéprikker die je in het midden steekt, schoon en droog weer naar buiten komt. Bestrooi eventueel met extra kokosschaafsel.

Eet smakelijk!

bananenbrood

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties