logo
FITSPIRATION

3 Tips om extra vakantiepondjes er weer af te krijgen

150814100902hanneke.jpg

Op vakantie ben je altijd wat makkelijker met je voeding, want lekker genieten is vaak het motto van je vakantie. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar als je thuis komt en je gaat op de weegschaal staan, of je trekt je broek weer aan en die gaat niet meer dicht, dan is het tijd om weer even de teugels aan te trekken. Ik heb drie leuke tips voor je om eventuele extra pondjes er weer af te krijgen, die je sowieso twee weken vol kunt houden. Misschien bevalt het je en kun je het daarna ook blijven toepassen.

 

Bewegen

Dit is een makkelijke manier om gewicht te verliezen. Vaak rust je op vakantie lekker uit. Geen haast, geen stress. Maar daarom is het goed om als je lekker uitgerust bent de draad weer op te pakken en wat te gaan sporten. Ben je niet zo sportief, dan is mijn advies toch wel wat te gaan ondernemen. Opletten op je voeding en bewegen is de allerbeste remedie. Het is namelijk goed voor het op gang brengen van je stofwisseling. Dat geeft energie en je wordt er vrolijk van. Door lichamelijke beweging wordt er dopamine aangemaakt in je hersenen. Dopamine is een hormoon dat ook wel een gelukshormoon genoemd. Je stress verdwijnt tijdens het bewegen en daardoor herstelt je lichaam sneller en beter van diverse kwalen en het maakt je geest rustig. 

 

Als je zelf niet zo sportief bent, probeer dan eens te beginnen met wandelen. Dat is eigenlijk nummer 1 in bewegen! Het is goed vol te houden voor iedereen en het vormt geen grote belasting voor je gewrichten dus je hebt een minimale kans op blessures. Op de website van de Nederlandse Hartstichting vind je mooie schema’s die speciaal geschikt voor bewegingsactiviteiten zoals wandelen, hardlopen en fietsen. Zoek een opbouwschema dat bij jou past. Probeer het eens 2 weken en je zult zien hoeveel beter je je gaat voelen en hoe veel meer energie je er van krijgt!

 

water met een smaakje, afvallen, slank drankje

 

Suiker minderen (of stoppen)

Suiker is eigenlijk een van de grootste dikmakers, en ook behoorlijk ongezond. Misschien zou je voor jezelf eens twee weken lang kunnen proberen om een weinig of geen suiker, zoethoudende gerechten te kopen en te eten (net als Claartje tijdens haar suikerdetox van een maand). Maak voor jezelf eens een lijst met wat je zoal eet aan suiker en zoete gerechten. Skip deze twee weken en vervang ze voor vers fruit en groentes of salades. Wees creatief en koop de juiste en gezonde boodschappen, dus geen suikerhoudende artikelen als snoep, koek, broodbeleg, frisdranken en sappen uit een pak. In plaats daarvan maak je zelf snoepjes zonder geraffineerde suiker en zet je een lekkere kan koud water op tafel met fruit erin.

 

Drink iedere dag minimaal twee liter water in plaats van koolzuurhoudende frisdranken die zo veel suiker bevatten. Koop en eet geen light producten, want ook al denk je dat daar geen suiker in zit, deze bevatten ook vele soorten zoetmakers zoals sorbitol. Ook zoetjes in de koffie of thee zijn onnatuurlijk, dus probeer die te mijden of het aantal zoetjes dat je gebruikt minimaal te halveren. Groene stevia is ook aan te bevelen, dit is een zoetstof die heel weinig calorieën brengt en toch zorgt voor een enorme zoetkracht, en komt van een plantje.

 

Anders eten

Als je wilt afvallen zal je waarschijnlijk je eetgewoontes moeten aanpassen. Hierbij geef ik je wat tips om je bewust te worden van wat je eet. Wat je niet moet doen, is de ijskast of een lade optrekken en staand bij het aanrecht of voor de tv eten. Probeer eens twee weken lang een vaste eetplek te zoeken, bijvoorbeeld in de eethoek. Alles wat je eet doe je op deze plek. Je eet dus niets meer op de bank, maar alleen op jouw eetplek. Zelfs een appeltje schillen of wat aardbeien eten; alles. Tijdens het eten word je bewust van je kauwgedrag. Mijn advies is dat je 40 keer moet kauwen op elke hap. Goed kauwen is het begin van een optimale spijsvertering. Door goed te kauwen kunnen zelfs klachten met betrekking tot kolieken en een opgeblazen gevoel verminderen. Ook geeft het je een sneller verzadigingsgevoel, waardoor je er waarschijnlijk door zult afvallen. Probeer dus om twee weken lang, op je eigen plekje, iedere hap 40 keer te kauwen. Je hersenen krijgen dan de tijd om histamine aan te maken (dit is een verzadigingshormoon) dat ongeveer 15 tot 20 minuten na de eerste hap vrijkomt. Je zult merken dat je met een kleinere hoeveelheid voeding toch het verzadigingsgevoel hebt, minder eet en toch geen honger hebt. Onthoud bovendien dat je maag is zo groot is als je vuist. Dit is de hoeveelheid voeding die erin past, en dat is genoeg om normaal te kunnen functioneren.

 

Bij het volgen van deze drie eenvoudige adviezen zal je merken dat je na twee weken je broek weer past, en ermee door wilt gaan.

 

Heel veel succes ermee, op weg naar een gezond leven!

 

Hanneke Tienstra

Voedings en gewichtsconsulente

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties