logo
FOODSPIRATION

Toen vegetarisch eten nog niet hip, hot, cool of sexy was

170114162729blogwil.jpg

Achttien jaar ben ik als ik vegetarisch ga eten: geen vlees of geen vis meer voor mij. Het is eind jaren zeventig en mijn vader is mordicus tegen: ‘kan niet goed zijn voor je gezondheid’. Voedingsdeskundigen zijn minder stellig maar vinden wel dat het dagelijks stukje vlees vervangen moet worden door én een halve liter zuivelproducten én twee extra plakken kaas én nog eens een flinke portie granen en peulvruchten. Pfffttttt.

 

Vlees-en vismijders zijn dan nog niet sexy, niet hip, niet hot en niet cool. Eerder gedreven wereldverbeteraars met een missie om iedereen met een zwaaiend vingertje ervan te overtuigen dat vlees niet deugt. Én het zijn vaak studenten, maar dat is meer omdat vleesloos eten ook gewoon goedkoop is. Een goed argument om – in ieder geval tijdelijk – vegetariër te worden. 

 

vegetarier

 

En ik? Ik ben niet hip, hot, cool of sexy maar ook niet de orthodoxe vegetariër die de barricaden op gaat. Wel student, maar dat gaat over na – toen nog – zeven jaar studeren. Waarom dan vegetariër, inmiddels al 34 jaar? Eerlijk gezegd weet ik dat nog steeds niet. Wat ik wel weet is dat ik vlees niet lekker vind en daarom geen moeite heb om het te laten staan. En ik vind ook wel dat het absurd is om 8 kilo graan te spenderen aan een koe die daar vervolgens maar 1 kilo vlees van maakt. Dat kippen en varkens best een beter leven mogen hebben voordat ze de gehaktmolen in gaan. En dat vegetarisch eten vaak smaakvoller, afwisselender en gezonder is dan vlees en vis; zie ook alle voedselschandalen. Maar wat voor type vegetariër ben ik daarmee? 

 

Misschien ben ik wel gewoon een opportunistische vegetariër. Zo een die in gezelschap altijd een antwoord klaar heeft als het gesprek op vegetarisme komt. Die mee ageert met de dierenrechten activisten tégen de bio-industrie en de plofkip, en vóór de scharrelkip en het scharrelvarken. Schande spreekt van de dioxine- , mond- en klauwzeer- , vogelgriep- , salmonella- en andere schandalen. En braaf knikt bij de stelling dat vleesloos toch echt gezonder is. Kortom: misschien ben ik wel zo’n vegetariër die vleeseters liever zien gaan dan komen. Als ik een vleeseter was, dan zou ik geloof ik een hekel hebben aan deze vegetariër. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties