logo
FOODSPIRATION

Uit eten – lactosevrij

281113114802Schermafbeelding20131128om11.47.20.png

Jarig; examen gehaald; zoveel jaar getrouwd: genoeg redenen te bedenken om uit eten te gaan. Natuurlijk kun je thuis ook heerlijke gerechten klaarmaken, maar buiten de deur een hapje eten is toch anders. Maar dan begint het grote zoeken. Voordat je kunt reserveren moet je eerst even bellen of mailen of het restaurant van je keuze lactosevrij kan koken. Deze vraag kan leiden tot verbazende gesprekken. De antwoorden die ik krijg op de vraag 'kunnen jullie lactosevrij koken' lopen uiteen van; "Natuurlijk mevrouw, wij gebruiken alleen halffabricaten en vullen de rest zelf aan", tot "Geen probleem mevrouw, wij hebben glutenvrij brood hoor". Daar heb je dus allebei niets aan. Maar zelfs als je een restaurant gevonden hebt dat aangeeft lactosevrij te kunnen koken kun je nog voor grote verrassingen te komen staan.

 

 

 

Zoals voorbeeld mijn verjaardag; Omdat ik eens wat anders wilde dan zelf te koken ben ik ruim voor mijn verjaardag op zoek gegaan naar een restaurant. Even googlen en ik kwam terecht op de website van een restaurant dat aangaf dat zij aan dieetwensen konden voldoen, maar je diende dit wel bij de reservering aan te geven. Nou, beter kun je het niet hebben! Ik belde, gaf duidelijk door dat er voor één persoon lactosevrij gekookt moest worden, de eigenaar noteerde dit en ik was blij. Maar het bleek anders te lopen. Bij binnenkomst kregen wij brood met diverse smeersels. Ik dacht dat er voor mij wel iets anders gemaakt zou zijn en vroeg hierom, maar nee, dit was niet mogelijk. Dit ging aan mijn neus voorbij. Hierna kwam de ober de gerechten opnemen. Voor de zekerheid gaf ik als laatste mijn gerecht door maar wederom ging het mis. Alles wat ik aangaf was niet mogelijk; de kok had voor mij al iets klaargemaakt. Toch wel benieuwd wat voor lekkers ik zou krijgen wachtte ik af wat er zou gaan komen. Mijn tafelgenoten kregen fraai opgemaakte borden, diverse soorten aardappelen en sausjes… en ik kreeg niets. Mijn gerecht was nog niet klaar en zou nog een aantal minuten op zich laten wachten. Omdat het eten van de tafelgenoten koud werd zijn zij, weliswaar onder protest, maar begonnen. En ja hoor, na ongeveer 15 (!) minuten kwam mijn gerecht er ook aan. Wat zou het zijn, zou het er net zo mooi uitzien als mijn tafelgenoten? Niets van dat alles. Er lag één donkerbruin, bijna zwart, kipfiletje, een beetje witte rijst en een klein kommetje met een gelig gekleurd sausje op mijn bord. Op mijn vraag waarom de kipfilet zo donker was kreeg ik als reactie: "Ja, dat komt omdat wij het in olijfolie moesten bakken voor u, in boter gaat het stukken beter." De rijst bleek gekookt te zijn in kant-en-klare bouillon waar lactose in verwerkt was en het sausje was gemaakt van kerrie in gesmolten boter. Kortom: niet lactosevrij. Het nagerecht was een tweetal schijfjes meloen met drie aardbeien. 

 

Wat ik hierboven beschreven heb komt vaak voor. Ook al geef je bij de reservering door dat je lactose-intolerant bent, dan nog is het opletten. Maar gelukkig er zijn ook restaurants die wel doen wat zij beloven (wel even aangeven bij de reservering dat je lactosevrij wilt eten). Deze heb ik verzameld op mijn website lactosevrijgenieten.nl. Het zoeken naar restaurants heb ik nog makkelijker gemaakt door een Google Maps kaart in te voegen. 

 

Drie restaurants wil ik hier noemen omdat zij naar mijn idee er alles aan doen om hun gasten ook lactosevrij te laten genieten:

1. Restaurant de Hoogcamer in Brielle. De eigenaar en tevens kok heeft het lactosevrij koken echt in de vinger; het lukt hem om net zulke mooie gerechten te bereiden als voor de overige gasten. Ook de desserts zijn heerlijk.

 

2. Restaurant Okay in Rotterdam. Hier kun je heerlijk lactosevrij eten met zicht op de jachthaven. Je eet in een hele mooie ambiance waarbij het voor de eigenaar en zijn keukenbrigade geen enkel probleem is om de gerechten direct voor je aanpassen. 

 

3. Mocht ik eens trek hebben in Chinees eten, dan ga ik naar Palace in Breda. De eigenaar weet exact wat er in de gerechten zit en er blijft ontzettend veel lekkers over als je lactosevrij eet; van nasi rames tot zelfs een loempia! 

 

Al met al blijft er nog meer dan genoeg keuze over en ik blijf zeer zeker doorzoeken naar restaurants waar je lactosevrij kunt genieten!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties