logo
FOODSPIRATION

Veganistisch eten en de voor(oor)delen

220114112626LisaBlog21.jpg

‘Wat blijft er dan over?’

Maar, kan je dan nog wel wat eten?’ Die vraag krijg ik geregeld als ik vertel dat ik zoveel mogelijk veganistisch eet. Een veganistisch ‘dieet’ bevat geen dierlijke producten oftewel: het bestaat enkel en alleen uit plantaardige producten. Het lijkt inderdaad een wat beperkt assortiment als vlees, vis, zuivel, eieren en honing afvallen. Maar niets is minder waar, er gaat een wereld voor je open.

Veganistisch eten is niet wat het lijkt! De meeste mensen denken dat veganisten alleen op een blaadje sla en een tomaat kunnen kauwen. Well, not me. Om het even te verhelderen:

(Het standaard dieet) – (dierlijke producten) ≠ een saai veganistisch dieet

Sterker nog een veganistisch dieet is (voor mij in ieder geval) creatiever, uitdagender en meer gevarieerd dan een voedingspatroon met dierlijke producten. Ik heb producten ontdekt waarvan ik nooit heb kunnen dromen! (Ach een beetje aandikken mag toch?) Had je al gehoord van Seitan steaks, Tempéh Bacon, Tofu omelet of Cashew Mozzerella? Nee, dat dacht ik al.

Voor de hardwerkende Nederlander is het misschien soms lastig om tijd te vinden voor het zoeken van speciale veganistische producten. Maar je hoeft echt niet dagelijks in de dure Biowinkel met je geld te smijten. Ik geef jullie zomaar een gratis Waar-begin-ik-in-godsnaam-met-veganistisch-eten Start Pakket. Met een paar tips ben je al een heel eind op weg!

Vervang je                                                      Door
Saaie boterham met filet americain, salami of kaas  

Een jaloersmakende (spelt/volkoren) boterham met hummus en tomaat of avocado met komkommer of linzentapenade met paprika of pindakaas met rozijnen of appelstroop met schijfjes appel… Moet ik doorgaan?

Kommetje kwark/yoghurt/melk+ cereal + fruit  

Een verrukkelijk bakje warme havermout met amandel/soya melk of banaan-havermout pannenkoekjes met (suikervrije) jam of een smoothie van fruit+rijstmelk+spinazie of een rijstporridge met peer en kaneel… Moet ik doorgaan?

Scrambled eggs met bacon  

Tofu-scramble met salsa en avocado of een zijdezachte omelet van tofu met spinazie en champignons of gevulde zoete aardappel met zwarte bonen… Moet ik doorgaan? 

Biefstukje of stukje zalm  

Een gevulde portobello met groenten & knoflook (die geur vergeven mensen je wel), gebakken tempeh met zoete sojasaus of overheerlijke falafel met (zelfgemaakte) hummus… Moet ik doorgaan?

Roomboter koekjes, ijsjes en chocola  

Oreo’s, Billy’s Farm 8 grain cookies, dadels, gedroogd fruit, rauwe chocola, zelfgemaakt ijs van fruit & amandelmelk, vegan taarten, cakejes… Ja, bij deze kan ik wel úren doorgaan.

 

Mijn top 3 lievelingskostjes

Kijk hier voor alle vegan ongezonde lekkernijen die in de winkel te koop zijn (zijn er meer dan je denkt!) Maar wat eigenlijk nog véél lekkerder is, is zelf de keuken induiken en een gezond vegan culinair hoogstandje maken.

1. Pannenkoekjes van boekweit, banaan en amandelmelk

2. Gebakken tempéh met zoete sojasaus en limoenblad

3. Chocolademousse (taart) van zijde tofu, banaan & rauw cacaopoeder

Ziet dit eruit als een beperkt voedingspatroon? Nee he? Mijn favoriete sites waar heerlijke veganistische recepten te vinden zijn en waar ik inspiratie op doe zijn: de plantaardige keuken en Oh She Glows. Kan je niet wachten om de keuken in te duiken? Ik heb een handig overzicht hoe je Vegan kan bakken op mijn blog.

Kind kan de was doen toch? De volgende keer praat ik je bij over heerlijk vegan buiten de deur eten.

Tot over een maandje!

 

Foto’s van:

www.enjoythoselittlethings.wordpress.com

www.chocolatecoveredkatie.com

www.vegetus.nl

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties