logo
quinoasalade

Natuurlijk zijn er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsproducten zijn gewoon net nog een tikje gezonder dan andere. Dat betekent niet dat alles wat buiten deze lijst valt niét gezond is, heus niet. Wel zou ik je aanraden de dingen uit deze lijst die je lekker vindt zo vaak mogelijk op het menu te zetten.  Al deze voedingsproducten doen namelijk iets goeds voor je lichaam, door te helpen het te beschermen en door het te voeden – in plaats van alleen te vullen. In totaal bestaat deze lijst uit 50 voedingsproducten die ik nomineer voor de titel ‘Meest gezond’, maar omdat dat wel een heeeul erg lange lijst wordt heb ik het opgeknipt in delen. Dit zijn nummer 11 t/m 20!

-> Nummer 1 t/m 10 bekijk je hier <-

11. Granaatappel

salade granaatappel ui

Kleurrijke salade met granaatappel en honingdressing

Snoep… ik bedoel fruit! Of je het nu als snack eet, als decoratie op je sla, of als sapje; granaatappel is verrukkelijk. En laat het nou ook eens behoren tot een van de gezondste voedingsproducten. Granaatappel bevat namelijk meer vitamine C en kalium en tegelijkertijd minder suiker dan elke andere soort fruit. Win!

Voedingswaarden per 300 gram: 144 kcal

3 gram eiwitten, 2 gram vetten, 50 gram koolhydraten

 

 

12. Tomaten

portobello mozzarella tomaat

Gegrilde portobello met mozzarella en tomaat

Heerlijke zongerijpte tomaten bársten van de smaak. Je kunt ze in salades, sauzen en als snack eten. Wist je dat tomaten eigenlijk officieel fruit zijn, en tot de gezondste voedingsproducten behoren. Ze zitten vol met anti-oxidanten, vitamine C,B1, B2, B6 en lycopeen. Dit laatste beschermt je o.a. tegen slechte stoffen die te vinden zijn in tabak.

Voedingswaarden per medium tomaat: 22 kcal

1,1 gram eiwitten, 0,25 gram vetten, 4,8 gram koolhydraten 

 

13. Paddestoelen

vegetarische gevulde paddenstoelen

Vegetarische gevulde paddenstoelen

Je kent die kleine witte bolletjes wel die wij champignons noemen, maar er zijn natuurlijk veel meer soorten champignons. Ze zijn niet alleen lekker qua structuur (vlezig!) en smaak (aards!) maar bevatten ook o.a. het stofje riboflavin dat voor een gezonde haargroei en gezonde nagels zorgt. Probeer verschillende paddestoelen om meer variatie in je maaltijden te krijgen. Ook fijn: paddenstoelen bevatten veel vezels en zijn lekker vullend, terwijl ze maar heel weinig calorieën bevatten.

Voedingswaarden per 200 gram rauw: 15 kcal

2 gram eiwitten, 0,2 gram vetten, 2,3 gram koolhydraten

 

14. Broccoli kiemen

kiemgroenten

Boterham met geitenkaas en kiemen: gezond & lekker!

Mocht je broccoli niet lekker vinden (wat achterlijk is, want broccoli is vét lekker), dan kun je ook eens broccoli kiemen proberen. Kiemgroenten bevatten relatief heel veel voedingsstoffen, omdat het voedingsstoffen bevat voor de hele plant die nog uit dat kleine sprietje moet groeien. Het eten van kiemen helpt je organen bovendien met het reinigen van je lichaam.

Voedingswaarden per 30 gram: 10 kcal

1 gram eiwitten, 0 gram vet, 1 gram koolhydraten

 

15. Zoete aardappel

310114160352zoeteaardappelimage.jpg

Salade met zoete aardappel, spinazie, walnoten en granaatappelpitten

Eigenlijk zijn zoete aardappelen een soort snoep dat onder de grond groeit. Heerlijk als snack of bij de maaltijd, en bomvol goede voedingsstoffen, vezels en vitamines zoals vitamine B. Dus als je de volgende keer last hebt van obstipatie; probeer eens een zoete aardappel!

Voedingswaarde per medium gekookte aardappel: 103 kcal

2,3 gram eiwitten, 0,2 gram vetten, 23,7 gram koolhydraten

 

16. Kurkuma

Pompoensoep met zoete aardappel & kurkuma

Pompoensoep met zoete aardappel en kurkuma

Dit oranje goedje is een wonderkruid. We koken er in Nederland nog niet veel mee, maar daar lijkt verandering in te komen! Het pigment in kurkuma helpt namelijk tegen ontstekingen en het zou zelfs Alzheimer tegen gaan. Je kunt het toevoegen aan een smoothie (ja, echt!), gebruiken in curry’s en salades, of aan soepen toevoegen.

Voedingswaarden per theelepel: 9 kcal

0,3 gram eiwitten, 0,1 gram vetten, 2 gram koolhydraten.

 

17. Collard Greens

boerenkool salade

Boerenkoolsalade met champignons en gemberdressing

Collard greens zijn net zo super gezond als de boerenkool, o.a. omdat ze helpen om je cholesterol te verlagen. De smaak ligt ongeveer tussen die van spinazie en boerenkool in. Deze bladgroente kennen we in Nederland eigenlijk niet, maar ik stuitte erop in de Verenigde Staten. Mocht je een in Nederland verkrijgbare variant zoeken, kies dan bijvoorbeeld voor onze oer-Hollandse boerenkool.

Voedingswaarden per 200 gram: 63 kcal

5,2 gram eiwitten, 1,4 gram vetten, 10,7 gram koolhydraten 

18. Zalm

zalm met gierst

Gierst met geroosterde zalm

Ook deze roze vriend hoor thuis in deze lijst van supergezonde producten. Zalm is een vette vis, die vol zit met gezonde omega 3 vetten – onder meer goed voor je huid. Opnieuw een product dat wonderen doet voor je; zowel van binnen als van buiten.

Voedingswaarden per 100 gram gekookt: 175 kcal

18,8 gram eiwit, 10,5 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

19. Quinoa

quinoasalade

Quinoasalade met citrusfruit, avocado en granaatappelpitten

Oké, we snappen dat quinoa je nu inmiddels de strot uitkomt en dat quinoa niet hip meer is nu zelfs je moeder weet wat het is, maar hoewel de hype eindelijk een beetje over is, is quinoa nog steeds een heel gezonde eiwitbron. Het bevat namelijk relatief veel plantaardige eiwitten (goed voor sporters, veganisten en vegetariërs) en is daardoor verrassend vullend. Verder zit er vitamine E, Zink, fyto nutriënten, foliumzuur en fosfor in quinoa.

Voedingswaarde per 185 gram gekookt: 222 kcal

8 gram eiwitten, 3,6 gram vetten, 39,4 gram koolhydraten

 

20. Kokosolie

vijgentaart

Gezonde taart: Vijgentaart met kwark

Kokosolie bevat heel veel vetten. Hoewel de meningen over kokosolie nog steeds verdeeld zijn, lijkt de healthy foodies het erover eens te zijn dat kokosolie de juiste vetten bevat. Lees hier mijn uitgebreide artikel over kokosolie.

Voedingswaarde per 1 eetlepel: 117 kcal

0 gram eiwitten, 13,6 gram vetten, 0 gram koolhydraten

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties