logo
FOODSPIRATION

Een gezonde body & mind – review van het boek Rauw, Naakt en Gezond

091214113633DSC9954.jpg

Tijdens mijn zonvakantie afgelopen maand, had ik het boek Rauw, naakt en gezond, van Suzanne Poot meegenomen. Ik was nieuwsgierig naar de ervaringen van deze Nederlandse dame bij het Hippocrates Health Institute. Het Hippocrates Health Institute in Florida is een instituut die bekend staat om z’n rauwe, plantaardige voeding, dagelijkse tarwegrasshotjes, en het creëren van een gezonde body & mind. Suzanne ging erheen om meer te leren over voeding en gezondheid, en om haar eigen gezondheid ook een boost te geven. Ik wilde graag weten wat ze daar at, hoe vaak ze yoga zou oefenen en welke wijze leefstijllessen ze met de lezer zou delen.

 

Ik hoopte legio informatie en adviezen te krijgen waar ik ook thuis mee aan de slag zou kunnen gaan. Mijn verwachtingen werden beantwoord. Ik kon niet wachten om thuis weer mijn eigen kiemen te gaan kweken en mijn wekelijkse yogales weer op te pakken. Haar verhaal over de positieve effecten van wisselbaden kon ik direct toepassen, elke ochtend wissel ik onder de douche tussen aangenaam warm en ijskoud. Daarna kon ik in het zonnetje buiten ontbijten, dus koud heb ik het niet! De groene salades die bij het ontbijtbuffet op mijn vakantiebestemming aanwezig waren at ik gretig. Het leek me een prima alternatief voor de groene smoothies waar Suzanne zo enthousiast over is, want een blender of slowjucer kon ik in de ontbijtzaal van het hotel niet vinden.

 

 

Wil je zelf ook de ochtend beginnen met een groene smoothie? Deze smoothie met spinazie en sinaasappel smaakt precies als vruchtendrankje.

 

Ook woerd ik diep geraakt door wat Suzanne schrijft over de mensen die ze daar ontmoet. Sommigen hebben kanker en vechten om in leven te blijven. Zij hebben hun verblijf bij het Hippocrates Health Institute geboekt om hun eigen geneeskracht te stimuleren door te leren wat het effect van eten en ontspanning op het lichaam heeft. Ze leren dat voeding en ontspanning de eerste stappen zijn naar een gezond lichaam. Maar wat houdt gezond leven nu in? Kankerpatiënten krijgen tijdens hun verblijf bij bijvoorbeeld als advies om geen suikers te eten, ook niet de natuurlijke suikers uit fruit. Maar het instituut is niet alleen bedoeld voor ziekte mensen; iedereen die lang vitaal & gezond wil zijn én blijven kan hier heel veel kennis opdoen. Elke dag worden er verschillende lezingen gegeven die je kunt bijwonen, je krijgt allerlei gezondheidstesten en vele persoonlijke adviezen. Elke ochtend is het advies om te starten met een tarwegrassapje en een klisma. Het tarwegrassapje is inmiddels aardig ‘ingeburgerd’ in Nederland, maar een klisma? Daar heb ik geen ervaring mee, dus daar wil ik niet zelf mee experimenteren. Misschien toch maar eens een afspraak maken bij een goede deskundige.

 

Het ideale ontbijt van Susanne bestaat uit gekiemde boekweit met boekweitmelk. Het eten is dus volledig plantaardig, biologisch en rauw. Het verteren van dierlijk voedsel vormt een belasting voor het lichaam, dat het herstel in de weg kan staan. Eveneens worden alle bewerkte producten, inclusief brood, niet gegeten. Kiemen staan centraal in het menu bij het instituut; ze bevatten 15 tot 30 keer meer voedingsstoffen dan normale groenten. Zaden en noten worden eerst geweekt om de enzymkracht te vergroten en ze te ontdoen van fytinezuur. Het kiemen is eigenlijk heel makkelijk, Suzanne krijgt hier ook les in, en in eerdere blogs hebben wij hier ook al uitleg over gegeven.

 

Na het verblijf van Suzanne’s 21 dagen is ze dan ook helemaal afgekikt van alle ongezonde eetgewoonten en wil ze niet meer anders; deze leefstijl is het beste wat je voor je lichaam kunt doen, waarmee je het functioneren van je lichaam in optimale staat houdt en waarmee je allerlei ziektes kunt voorkomen of van kunt genezen. Meer informatie over haar boek vind je ook op haar website en regelmatig deelt ze tips op haar Facebook pagina.

 

Terug van mijn heerlijke zonvakantie is het winter in Nederland. Het is koud en nat en de warme zon ben ik snel vergeten. Na het drinken van een ‘green detox smoothie’ van spinazie, tarwegraspoeder, een avocado en een sinaasappel heb ik het koud. En na het eten van een salade als lunch warm ik ook niet op. Misschien dat het Nederlandse klimaat wel gewoon om een ander voedingspatroon vraagt in deze wintermaanden. Ik overlaad mijzelf met gestoomde groenten en start de dag weer met warme, zuivelvrije havermoutpap. Heerlijk verwarmend en ook super voedend!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties