logo
FOODSPIRATION

Een kijkje in mijn droomkeuken – Klussen met Claartje #4

keuken claartje foodness.nl

Na een half jaar wonen in ons verbouwde huis kan ik met recht zeggen dat mijn nieuwe keuken absoluut voldoet aan mijn eisen voor een droomkeuken. Ruim genoeg om samen in te kunnen koken, met fonkelnieuwe apparatuur, een fotogeniek uiterlijk – wat wil een mens nog meer? Om alle vragen over mijn droomkeuken in één keer te beantwoorden, geef ik hierbij alle ins en outs over Project Droomkeuken.

Waar je begint, altijd, met elke ruimte, is kijken waar het licht vandaan komt. Ik ben gek van natuurlijk licht, dus dat moet ruim baan krijgen! Het licht in een ruimte bepaalt hoe kleuren precies uitpakken, etcetera. Overigens is het ook slim om meteen na te denken over raamdecoratie (zoals deze brede houten jaloezieën), niet alleen tegen té veel licht maar bijvoorbeeld ook tegen inkijk.

De kleur

Heel. Veel. Vragen. Over de kleur. Is het groen? Is grijs? Is het donkerblauw? Het is van alles een beetje. Met een extra matte finish. We zochten heel lang naar die ene perfecte donkergroen-grijze kleur die we ergens online zagen, maar konden ‘m niet vinden. Tot Rini van Keukenstudio van den Noort & Philip een berichtje stuurde. Hij had een nieuwe kleur van leverancier Schmidt binnen en moest aan ons denken. Schot in de roos!
Tip: ik ben ik eerst naar ons huis gegaan met een staaltje van zowel de keukenkastjeskleur, als van het aanrechtblad, om te kijken of het in onze ruimte ook mooi zou zijn. Dat kan ik van harte aanraden. Het licht in je eigen huis is immers heel anders dan in een showroom.

droomkeuken claartje foodness.nl

Het aanrecht

De kleur en het patroon van het aanrechtblad wisten we van tevoren: wit marmer. Qua materiaal heb ik gekozen voor een sterk aanrechtblad van keramiek. Daarna bleek hoeveel verschillende ‘patronen’ en ‘marmer-look’ opties er zijn, zelfs als je al weet dat je een wit keramieken aanrecht wil. Uiteindelijk kwam er een wit marmer-look keramiek aanrecht van Neolith als winnaar uit de bus. Een kwestie van smaak, denk ik, want het gaat vooral om hele kleine details in kleurstelling en de manier waarop de ‘nerf’ van het marmer uitwaaiert.

Oh, fun fact: mijn keuken is extra hoog. Een keuken voor lange mensen! Extra voordeel is dat de kastjes daardoor ook hoger zijn dan normaal, dus we hebben een extra plank aan kastruimte in elke keukenkast. Win-win!

Keukenapparatuur

Bij onze groen-grijs-blauwe keukenkastjes en wit marmeren aanrechtblad, moest natuurlijk mooie mat-zwarte keukenapparatuur. Ik kwam al snel bij ATAG uit, aangezien kwaliteit belangrijk is in een keuken die zo intensief gebruikt als die van deze foodblogger. Tijdens een bezoek aan de showroom in Duiven (aanrader, dan krijg je duidelijk uitleg over verschillende apparaten, en er is zóveel om uit te kiezen!) viel mijn ook op het zwarte exterieur van de Black Steel Line van ATAG. Perfect voor onze keuken.

claartje keuken 3-in-1 oven atag

Inductie

Vanuit duurzaamheidsoverwegingen koos ik voor een inductiekookplaat. Dat betekent dat je een extra groep moet maken in de meterkast, omdat er behoorlijk wat elektriciteit naar zo’n inductiekookplaat gaat. De grootste voordelen, qua gebruik?
Ten eerste de snelheid: zet een volle pan met koud water op de plaat, en met de boost stand op mijn matzwarte Magna kookplaat van ATAG kookt het water letterlijk binnen twee minuten.
Ten tweede kun je heel gecontroleerd garen: bv. chocola smelten op een laag vuur is een eitje, en je kunt er zelfs nog een timer in de kookplaat bij aan zetten.
Ten derde is het schoonmaken van een inductiekookplaat een eitje, vergeleken bij een traditioneel gasfornuis. Doekje erover, klaar!
Tip: check van tevoren of je pannen geschikt zijn voor inductie, als je net als ik overstapt van gas naar inductie. Als ze magnetisch zijn (dat kun je checken met een klein magneetje) kun je er ook mee koken op de inductiekookplaat!

3-in-1 oven

Qua ovenapparatuur wilde ik graag een stoomoven in mijn nieuwe keuken. Daar heb ik nog niet eerder mee gewerkt, maar omdat stomen is gezond, snel en verdomd lekker is, moest daar verandering in komen. Een perfecte timing om het nieuwe paradepaardje van ATAG te proberen: een oven die maar liefst drie ovens in één is. De 3-in-1 oven is een stoomoven, heteluchtoven en magnetron. In één apparaat. Na een half jaar koken met deze oven ontdek ik nog steeds elke maand nieuwe functies en mogelijkheden, zoveel is er mogelijk. Koken met stoom (al dan niet in combinatie met hete lucht of de magnetronfunctie) zorgt o.a. voor sappigheid, krokantheid, nauwkeuriger garen. Zo werd mijn zelfgemaakte focaccia (kijk hier voor het recept!) ongelofelijk knapperig van buiten terwijl de binnenkant nog fluweelzacht was – door de toevoeging van stoom tijdens het bakken op de heteluchtfunctie. Ik kan pompoencakejes bereiden in de stoomoven, waardoor ze heerlijk sticky blijven, en ze daarna nog heel even op de hete lucht stand met grill laten garen voor een krokante bovenkant. Allemaal van te voren in te stellen, zodat je het programma de volgende met één druk op de knop kunt afspelen.

Je hoort het, mijn 3-in-1 oven en ik gaan mooie avonturen beleven, de komende jaren 🙂

3-in-1 oven droomkeuken

Koelkast + vriezer

Hoe meer ruimte in de vriezer, hoe beter. Een grote vriezer is een van de makkelijkste manieren om voedselverspilling tegen te gaan en restjes te bewaren. Ook kun je met veel vriesruimte makkelijker food preppen: grote hoeveelheden bereiden en porties invriezen. Omdat mijn Amsterdamse appartement geen ruimte biedt voor een gigantische aparte vriezer, ben ik al ontzettend blij met een hoge koelkast, met daaronder een vriezer met vier vakken en lades. Uiteraard met een aparte deur, zodat de vriezer niet open gaat zodra je de koelkast open trekt. Dat zou niet duurzaam zijn.

Heb je nog meer vragen over mijn keuken? Of wil je me iets vragen over je eigen droomkeuken? Ik help graag! Je kunt hieronder een reactie achterlaten, of me een berichtje sturen op Instagram.

keuken claartje foodness.nl

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties