logo
FOODSPIRATION

Gestoomde Oosterse zalmfilet met miso en zalmdumplings | Miele-kookchallenge

Gestoomde Oosterse zalmfilet met miso en zalmdumplings (Miele Kook Challenge)

Zelf dumplings maken? Kan gewoon! Vorige week verklapte ik al dat ik werd uitgedaagd om samen met 5 andere foodbloggers (bekijk hier wie!) mee te doen aan de Miele-kookchallenge, en dat ik daarvoor een visrecept moest bedenken dat ik goed kon maken in de stoomoven van Miele. Nou, dat kan ik hoor. (Bekijk de video waarin ik word uitgedaagd hier!) Vis is – omdat het zo delicaat is – bij uitstek geschikt om te stomen. Daarom leek het me leuk om zalm te stomen met wat groenten en er een Oosterse marinade op basis van miso bij te bedenken. Omdat dat wellicht wat makkelijk is – zalm en groenten, dat kan spannender! – leek het me enig om er dumplings bij te maken. Klein detail: ik heb nog nooit eerder dumplings gemaakt. En chef Roberta Pagnier, die me gaat helpen, ook niet. Dat wordt lachen…

Waarom stomen? Zoals ik in mijn vorige artikel al benadrukte is koken met stoom niet alleen super slank, de stoomoven van Miele kun je ook tot op 5 graden nauwkeurig instellen. Dit betekent dat je heel precies kunt garen en je vis dus nooit te ver laat gaan. Aangezien ik nogal een kluns ben en een hekel heb aan het lezen van handleidingen, is het ook fijn dat de stoomoven mega makkelijk te bedienen is. En dat zegt wat, voor iemand die van meer dan twee knoppen op een apparaat in paniek raakt. Wat ik zelf nog niet had bedacht, maar leerde in het Miele Experience Center tijdens het kokkerellen van mijn gerecht, is dat stomen ook heel energiezuinig is. Je hebt namelijk maar een klein beetje energie nodig om water om te zetten in stoom, en je kunt bijvoorbeeld groenten en vis tegelijkertijd stomen. Ik wás al fan van stomen, maar nu blijkt het ook nog eens verantwoord te zijn. Het wordt tijd dat ik naar een huis verkas met plek voor een stoomoven…

Gestoomde Oosterse zalmfilet met miso en zalmdumplings (Miele Kook Challenge)

De vraag is natuurlijk of ik ook echt verschil proefde. En óf! Zoals je op de foto als het goed is ook al kunt zien is de kleur van de groenten een stuk helderder dan wanneer je ze zou koken. Die kleur, die kun je dus ook bijna proeven. Natuurlijk hielp mijn briljante marinade ook (niks mis met wat zelfpromotie), maar Roberta en ik vonden zowel de groenten als de vis barsten van de smaak. Kijk, met zo’n enthousiaste eter wil ik wel vaker koken! Hoewel mijn dumplings natuurlijk een stúk beter gelukt waren dan die van haar. Ahum. Ach, als we allebei nog een paar keer oefenen en het over een maandje nog een keer samen proberen zijn we vast allebei pro’s. Lijkt me gezellig!

PS: Wil je zelf ook deze stoomoven uitproberen, of een van de andere apparaten van Miele? Kijk dan op de website wanneer er workshops en demonstraties zijn in het Miele Experience Center – je bent altijd welkom!

Gestoomde Oosterse zalmfilet met miso en zalmdumplings | Miele-kookchallenge

Ingrediënten gestoomde zalm en dumplings

500 g zalmfilet
500 g Oosterse groenten (paksoi, sugar snaps, bloemkool, Chinese kool, rode ui, taugé)

Voor de miso glaze (marinade)
2 el misopasta 1 el sake
1 el mirin
1 el sojasaus

Ter garnering
1 lente-ui, in ringetjes
2 tl sesamzaadjes, licht geroosterd

Voor de dumplings
4 stukjes van de zalm uit het hoofdrecept 4 dumpling/wontonvellen
1 el limoensap
1 tl bruine suiker
1 el lente-ui van de garnering, fijngehakt

Bereidingswijze gestoomde zalm en dumplings

Meng de ingrediënten voor de marinade.

Laat de zalmfilet 30 minuten marineren. Niet langer, want de marinade is vrij zout.

Maak intussen de dumplings.

Neem wat van de gemarineerde zalm en meng met de overige ingrediënten. Maak hier een pasta van (met de staafmixer of snijd heel fijn met de hand).

Vul elk vel met een eetlepel vulling. Vouw de vellen met natte vingers dicht en vouw ze tot een mooie dumpling.

Schik de groenten in een stoomovenpan met gaatjes en stoom de groenten op 100 graden Celsius in drie tot vier minuten beetgaar.

Leg de zalmfilet op de groenten. Plaats de dumpling ernaast. Stel de stoomoven in op 80 graden Celsius en stoom de vis 5-7 minuten.

Schenk eventueel nog wat apart gehouden marinade over de zalmschotel. Garneer tot slot met de lente-ui en sesamzaadjes.

Gestoomde Oosterse zalmfilet met miso en zalmdumplings (Miele Kook Challenge)

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties