logo
FOODSPIRATION

Gezonde taart maken: how to + mijn 5 favo taart recepten

gezonde taart maken

Help! Je geitenwollensokkenvriendin komt binnenkort op bezoek! Wat serveer je haar in vredesnaam voor iets feestelijks bij de thee? Laat ik nu zelf lichtelijk een geitenwollen sok zijn en mijn vriendinnen maar wat graag laat zien wat ze mij bij de thee kunnen serveren. Daarom, lieve vriendinnen: take note!

In dit artikel vinden jullie tips voor het maken van gezonde taart en mijn vijf favoriete recepten voor gezonde taart. Eén van die heerlijke gezonde taarten kun je mij dus de volgende keer dat ik bij jullie op de thee kom serveren.

Pssst: Volg Foodness.nl ook op Instagram!

tips voor gezonde taart

3 Tips voor het maken van een gezonde taart

Geen taart is hetzelfde, maar toch kun je een aantal simpele basisregels aanhouden als het gaat om gezondere taarten maken. Wie vaak kookt en bakt kan op basis van deze regels zelf aan het experimenteren slaan met verschillende soorten noten, fruit en (plantaardige) vullingen.

Tip #1: Taartbodem – dadels en noten in plaats van deeg

De meeste taartbodems bestaan uit een deeg waarin gluten en geraffineerde suikers voorkomen. Om je taartbodem glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers te maken, gebruik je Medjool dadels en noten, bijvoorbeeld amandelen.

Mix de dadels in een keukenmachine met de amandelen en druk het ‘deeg’ plat in een springvorm.

Tip #2: Vulling – geweekte noten in plaats van lactose- en suikerrijke room

Voor de vulling gebruik ik vaak een basis van geweekte cashewnoten. Nadat ze een nachtje in de week hebben gestaan, meng ik ze in mijn keukenmachine met bijvoorbeeld gaargekookte pompoen, kokoscrème of aardbeien.

Dit mengsel breng ik met het veganistische, natuurlijke opstijfmiddel agar agar (een waterplantje om precies te zijn) aan de kook, waarna ik het in de springvorm op de dadel-amandelbodem giet. Even op laten stijven in de koelkast et voilà!

Tip #3: Topping – vers fruit of noten!

Heel simpel, maar doeltreffend, gezond en lekker: vers fruit of noten! Als noot kun je kiezen voor amandelschilfers en als fruit kun je kiezen voor plakjes aardbeien. De mogelijkheden zijn eindeloos; wat dacht je bijvoorbeeld van plakjes banaan op een amandelpastataart?

 

Mijn top 5 Favo gezonde taart recepten

Heb je liever een stap voor stap beschrijving? U roept, wij draaien. Mijn vijf allerlievelingste lievelingstaarten. Op een rij. Enjoy!

Favo #1: Vijgentaart met kwark

Gezonde vijgentaart maken

Is het geen plaatje? De bodem van deze gezonde taart maak je heel makkelijk van muesli!

Vijgentaart met kwark | rauw, vegetarisch, eivrij.

 

Favo #2: Appeltaart

Appel taart maken

Deze appel taart heeft veel weg van een monchoutaart. Nadat ik deze voor moederdag maakte, was het de nieuwe favoriet van mijn moeder. Broerlief was hier ook wel content mee.

Healthy appeltaart | glutenvrij, eivrij, geraffineerde suikersvrij, vegetarisch. Bevat noten.

 

Favo #3: Havermout taart maken met vanille saus

Havermout taart maken

Zo gezond; deze kan zelfs als ontbijt!

Ovengebakken havermouttaart met ‘vanille’ saus | glutenvrij (indiend je glutenvrije havervlokken gebruikt), lactosevrij, eivrij, geraffineerde suikersvrij, vegan. Bevat noten.

 

 

Favo #4: Zijdetofu taart maken met mango

Taart maken met tofu

Tofu in een taart – klinkt gek he? Het grappige is dat je het eigenlijk helemaal niet proeft, maar de tofu geeft wel een hele zachte en romige structuur. Bovendien bevat tofu veel eiwitten, zodat de taart op een gezonde manier verzadigt!

Taartje van zijdetofu | glutenvrij, lactosevrij, eivrij, geraffineerde suikersvrij, vegan. 

 

Favo #5: Rauwe chocolade taart maken

Rauwe chocolade taart maken

Is er iets goddelijker dan de combi banaan-pindakaas-chocola? Juist, een banaan-pindakaas-chocoladetaart!

Rauwe chocoladetaart met pindakaas en banaan | glutenvrij (indien je glutenvrije havervlokken gebruikt), lactosevrij (indien je sojayoghurt gebruikt), eivrij, geraffineerde suikersvrij (afhankelijk van het merk sojayoghurt), vegan (indien je sojayoghurt gebruikt). Bevat noten.

 

En, wat is jouw favoriete baksel? 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties