logo
FOODSPIRATION

Kaas & thee pairing: de perfecte smaakcombinatie!

Kaas & thee pairing: de perfecte combi!

Thee & kaas zijn de perfecte combinatie, dus een hele goede goede smaak-pairing. Waarom precies? Let me explain! Thee is een briljante combinatie met kaas, omdat het (net als wijn) hoog is in tannines. Ideaal voor wie minder alcohol wil drinken, maar geen kaasplankje wil overslaan! Ook verwarmt thee je mond, waardoor de smaak van de kaas beter tot zijn recht komt. Omgekeerd kan kaas ook onverwachte diepere smaken naar boven halen in de thee; van fruitige tot rokerige accenten. Over het algemeen gaan zwarte, donkere theeën goed samen met kazen waar je donker bier of rode wijn bij zou serveren. Lichte groene thee serveer je juist bij lichte kazen die ook goed samengaan met frisse witte wijn.

Goed om te weten: voor deze kaas & thee pairing gebruik ik de theeën van mijn eigen merk TEAmwork Tea. Die thee wordt met de hand geplukt in Sri Lanka, waardoor de theeplant niet beschadigt en de thee licht en zacht van smaak is. Oh, en het is uiteraard biologisch, Fairtrade en de piramidezakjes zijn volledig plasticvrij. De smaken van TEAmwork Tea kun je online bekijken, of zelf proberen door een proefpakketje te bestellen.
Als pairing koos ik voor Zwitserse kazen, omdat die verdomd lekker zijn. Ze bevatten geen conserveringsmiddelen, zijn van beschermde afkomst (dit kun je zien aan de vermelding ‘AOP’ die erbij vermeld staat) en daarmee een perfecte match voor mijn mooie delicate thee.

Kaas & thee pairing: de perfecte combi!

Let’s start pairing!

1. Gruyère AOP – Warm & Spicy chai thee

De chai kruiden (kaneel, kardemom, gember) in de thee worden niet weggeblazen door de gruyère, maar geven wel een mooi tegenwicht aan de smaakvolle harde kaas. Het lekkerst met een middelrijpe gruyère!

 

Kaas & thee pairing: de perfecte smaakcombinatie! Vacherin
2. Vacherin Mont d’Or – Gezond Ontspannen Jasmijn Thee

Een milde zachte kaas (kijk ‘m druipen: yum!) heeft een lichte thee nodig, dus deze groene thee met jasmijn is een mooie partner. Tip: serveer de kaas warm, dan is de combinatie met de thee nog lekkerder.

Kaas & thee pairing: de perfecte smaakcombinatie! Emmentaler
3. Emmentaler – Frisse Detox Thee

De koning van de Zwitserse kazen, met de bekende ronde gaatjes, gaat op een kaasplankje heel goed samen met een kopje groene thee met rozenblaadjes. De subtiel frisse thee haalt de nootachtige smaak van de kaas meer omhoog, of die nu 4 maanden gerijpt is (zoals de Classic) of tot wel 8 maanden (Emmentaler AOP Réserve).

Kaas & thee pairing: de perfecte combi!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties