Thee & kaas zijn de perfecte combinatie, dus een hele goede goede smaak-pairing. Waarom precies? Let me explain! Thee is een briljante combinatie met kaas, omdat het (net als wijn) hoog is in tannines. Ideaal voor wie minder alcohol wil drinken, maar geen kaasplankje wil overslaan! Ook verwarmt thee je mond, waardoor de smaak van de kaas beter tot zijn recht komt. Omgekeerd kan kaas ook onverwachte diepere smaken naar boven halen in de thee; van fruitige tot rokerige accenten. Over het algemeen gaan zwarte, donkere theeën goed samen met kazen waar je donker bier of rode wijn bij zou serveren. Lichte groene thee serveer je juist bij lichte kazen die ook goed samengaan met frisse witte wijn.
Goed om te weten: voor deze kaas & thee pairing gebruik ik de theeën van mijn eigen merk TEAmwork Tea. Die thee wordt met de hand geplukt in Sri Lanka, waardoor de theeplant niet beschadigt en de thee licht en zacht van smaak is. Oh, en het is uiteraard biologisch, Fairtrade en de piramidezakjes zijn volledig plasticvrij. De smaken van TEAmwork Tea kun je online bekijken, of zelf proberen door een proefpakketje te bestellen.
Als pairing koos ik voor Zwitserse kazen, omdat die verdomd lekker zijn. Ze bevatten geen conserveringsmiddelen, zijn van beschermde afkomst (dit kun je zien aan de vermelding ‘AOP’ die erbij vermeld staat) en daarmee een perfecte match voor mijn mooie delicate thee.
Let’s start pairing!
1. Gruyère AOP – Warm & Spicy chai thee
De chai kruiden (kaneel, kardemom, gember) in de thee worden niet weggeblazen door de gruyère, maar geven wel een mooi tegenwicht aan de smaakvolle harde kaas. Het lekkerst met een middelrijpe gruyère!
2. Vacherin Mont d’Or – Gezond Ontspannen Jasmijn Thee
Een milde zachte kaas (kijk ‘m druipen: yum!) heeft een lichte thee nodig, dus deze groene thee met jasmijn is een mooie partner. Tip: serveer de kaas warm, dan is de combinatie met de thee nog lekkerder.
3. Emmentaler – Frisse Detox Thee
De koning van de Zwitserse kazen, met de bekende ronde gaatjes, gaat op een kaasplankje heel goed samen met een kopje groene thee met rozenblaadjes. De subtiel frisse thee haalt de nootachtige smaak van de kaas meer omhoog, of die nu 4 maanden gerijpt is (zoals de Classic) of tot wel 8 maanden (Emmentaler AOP Réserve).
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties