logo
RECEPT

Taartje van Claartje #13: Baileys cheesecake met Oreo bodem, Tony’s en extra dikke chocoladevlokken

Baileys cheesecake met Oreo bodem, Tony en extra dikke chocoladevlokken
INGREDIËNTEN
Voor de bodem
Voor de vulling
Voor de topping

Er bestaat een hemel. De bodem is daar gemaakt van vermalen Oreo koekjes, verder is het er zo zacht en romig dat het voelt alsof je op wolkjes loopt. Om het af te maken is de boel versierd met een kerstboom van Tony’s Chocolonely (met glühwein-smaak) en het regent er extra dikke en extra pure chocoladevlokken (volgens mij een nieuwe variant van De Ruijter. En extra dik = extra veel chocola. Bonuspunten!). Deze hemel lijkt overigens verdomd veel op mijn Baileys cheesecake – en dat is geen toeval.

Is dit een verantwoorde taart? Ehh, alles behalve. Er zit een vrachtlading aan suiker, roomkaas en mascarpone in. Is dat erg? Mwah – áls je een keer een decadente over the top taart bakt, dan kun je het maar beter goed doen. Toch?

Baileys cheesecake met Oreo bodem, Tony en extra dikke chocoladevlokken

Bereidingswijze Baileys cheesecake

Maak eerst de bodem!

Vet de randen van de springvorm in en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.

Vermaal de Oreo koekjes in een keukenmachine. Ik gebruikte het Foodprocessor opzetstuk van mijn supersonische Kenwood Chef Titanium, maar je kunt ook een scherp mes gebruiken om te koekjes fijn te hakken. Dan stamp je ze vervolgens verder fijn met een zwaar object; een koekenpan of iets dergelijks. Dan doe je de koekjes natuurlijk eerst even in een stevige plastic zak, anders wordt het nogal een rommel.

Smelt de boter (of gebruik kokosolie) in een pannetje of in de magnetron. Meng het koekkruim met de roomboter.

Druk het mengsel voor de bodem aan in de springvorm. Ik gebruik zelf het liefst mijn handpalmen om dat te doen.

Zet de bodem in de koelkast zodat de boter kan stollen.

 

Maak nu de vulling.

Laat de gelatineblaadjes weken in een bakje koud water. Knijp ze uit en laat ze vervolgens oplossen in een heel klein beetje heet water. Blijf roeren tot de blaadjes volledig zijn opgelost.

Doe de roomkaas samen met de slagroom en mascarpone in een mengkom. Doe ook het gelatinemengsel erbij. Klop goed los, zodat alle klontjes verdwenen zijn. Zoals je op de foto ziet heb ik dat niet gedaan; klontjes! Voor de smaak maakt het overigens niet eens zoveel uit, maar voor het mondgevoel is het lekkerder als de vulling goed fijn gemalen is.

Stort de vulling uit over de inmiddels hard geworden bodem. Strijk glad met de achterkant van een lepel. Zet terug in de koelkast en laat minimaal 6 uur opstijven – liefst een hele nacht.

Baileys cheesecake met Oreo bodem, Tony en extra dikke chocoladevlokken

Haal de taart uit de koelkast en versier ‘m. Ik gebruikte chocoladevlokken, stukjes chocolade (een kerstboom! Van Tony’s!) en chocoladeballen gevuld met Baileys. Maarre, alles kan, alles mag. Go! Taarten bakken!

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties