logo
RECEPT

Gezonde havermout cupcakes met heerlijk ongezonde fondant

210814094315hemaimage.jpg
INGREDIËNTEN
Eventueel toevoegen

Er is wat mij betreft maar één woord dat een écht gezond dieet goed omschrijft: balans. Daarom maakte ik gezonde havermout cupcakes, die ik versierde met niet zo gezonde fondant. Ik wilde er namelijk mee knutselen, en ben nog niet pro genoeg om zelf een gezondere variant op fondant te bedenken. Rolfondant is niet verrassend gezond: het hoofdingrediënt is suiker, op de voet gevolgd door glucosestroop (nog meer suiker!), palmpitvet en palmvet. Om van de E-nummers en kleurstoffen nog maar niet te spreken. Maar weet je, dat kun je voor een keertje best door de vingers zien, want als je het mij vraagt is er niets gezonder dan af en toe lekker je eigen regels aan je laars lappen. Dan eten we morgen wel weer tofu.

Met dit recept maak je 10 cupcakes. De papieren vormpjes die ik gebruik zijn – hoe kan het ook anders – van HEMA.

Schermafbeelding 2016-05-19 om 11.34.25

Bereidingswijze havermoutcupcakes

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar: havervlokken, boekweitmeel, baking soda, zout. Havervlokken zijn eigenlijk hetzelfde als havermout, maar dan niet zo fijn gemalen. Sommige soorten havermout zijn bijna een soort gruis en bevatten amper vlokken, terwijl juist de grove structuur lekker is!

Meng in een andere kom de natte ingrediënten: azijn, eieren, melk, kokosolie, appelmoes. Klop goed door elkaar en voeg de suiker of honing toe als je denkt dat je cupcakes anders niet zoet genoeg zijn. Voeg dit mengsel toe aan de kom met het boekweit-havermengsel en roer tot het een homogeen beslag is.

Vul 10 papieren of siliconen cupcakevormpjes met het beslag.

Bak de cupcakes 20 minuten in de oven tot ze een ietwat krokant korstje hebben. Ze blijven een tikje chewy door de havervlokken, dus bak ze niet liever langer dan de 20 minuten omdat ze dan snel droog worden. Eet smakelijk!

Een kleine disclaimer: de goudgele cupcakes met uiltjes en rozen zijn niet de havermoutmuffins uit het recept, maar de muffins uit de HEMA kit. Die zien eruit alsof ze uit de fabriek komen, en de havermoutmuffins zien eruit alsof ze bij de Natuurwinkel vandaan komen. De havermoutmuffins zijn ook minder luchtig, maar bevatten wél meer voedingsstoffen. Kies zelf wat je belangrijker vindt!

HEMA, cupcakes, versieren, foodness, gezond, cake, uil, roos, rozen

Versieren! Nu komt het leukste gedeelte: het decoreren van de cupcakes. Als je de fondant even tussen je handen houdt warmt het een beetje op en kun je het met je handen of een deegroller plat maken. Ik sneed er met een aardappelschilmesje figuurtjes uit. Ook handig: gebruik een klein glas als steekring door ’m op zijn kop te en in de fondant te drukken. Zo krijg je heel makkelijk perfecte cirkels! De roosjes (zoals te zien op de onderste foto) maak je door een ovaalvormige plakjes fondant om een staafje fondant (het ’hart’ van de bloem) te rollen. Druk aan de onderkant samen, en vouw de ’bloemblaadjes’ rond het hart van de bloem met je vinger iets naar buiten.

HEMA, cupcake, cake, gezond, uil, uiltje, bakken, foodness

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties