logo
RECEPT

Groentelasagne met zalm – zonder pasta

280314164525lasagneimage.jpg
INGREDIËNTEN

Deze lasagne maakte ik voor mijn lieve familie, toen ze bij me kwamen eten voor mijn verjaardag. Zij waren mijn proefkonijnen en dankzij hun goedkeuring staat het recept nu op Foodness! Bijzonder aan deze lasagne is dat je, in plaats van pasta, in deze lasagne plakjes gegrilde courgette gebruikt om de laagjes mee te leggen. Omdat er veel groentes in de lasagne zitten en groente vaak vocht afscheidt bij verhitting, worden de groentes eerst gegrild. Het blijft een redelijk ‘natte’ lasagne, maar door het grillen van de groentes voorkom je dat het een groot zwembad wordt.

Tip: Bekijk ook mijn 5x favoriete gezonde pasta recepten!

Ik koos ervoor om een klassieke bechamelsaus te maken met roomboter, bloem en volle melk. Wil je liever een slankere versie maken, gebruik dan 400 gram Hüttenkäse. Waar in het recept bechamelsaus genoemd wordt, voeg je dan een laagje Hüttenkäse toe. Dit recept is voldoende voor zes personen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.

 

Begin met het maken van de bechamelsaus (tenzij je werkt met Hüttenkäse; sla dan deze stap over). Laat de roomboter smelten in een steelpannetje met een dikke bodem. Voeg de bloem en bak 3 minuten. Je hebt nu een blanke roux, zoals dat heet. Voeg beetje bij beetje de volle melk toe, en roer steeds tot de melk is opgenomen. Wanneer alle melk is toegevoegd laat je de bechamelsaus 10-15 minuten doorkoken. Breng op smaak met flink wat zout en peper.

 

Wie een beetje kan multitasken begint aan het schoonmaken en snijden van de groentes terwijl de bechamel staat te pruttelen. Was en snijd de courgette, paprika’s en aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 7 mm dikte. Bestrijk ze met een klein beetje olijfolie. Tip: Gebruik een siliconen kwastje om de groenten mee te bestrijken!

 

Verhit een grillpan en grill de groentes gaar in 6-10 minuten. Leg ze niet allemaal tegelijk in de pan – dat past niet en dan worden ze niet gaar – maar werk in etappes. Leg alle gare groentes op een bord en zet dat apart.

 

Snijd de mozzarella in plakken, evenals de tomaten. Houd van allebei een paar plakjes apart voor laag 4: de bovenste laag van de lasagne.

 

Vet een flinke ovenschaal in (minimaal 3 liter inhoud) en begin met het leggen van de laagjes. Laag 1 komt op de bodem te liggen, laag 4 ligt bovenop.

Laag 1: Courgette, tomaat, zalm, aubergine

Laag 2: Courgette, mozzarella, bechamelsaus

Laag 3: Courgette, zalm, paprika

Laag 4 (toplaag): Mozzarella, tomaat, bechamelsaus

 

Schik alle lagen zodanig dat de lasagne gelijkmatig ligt en er geen gekke bobbels uitsteken. De toplaag bestaat uit mozzarella, plakjes tomaat en bechamelsaus, die heerlijk in elkaar smelten en lichtbruin gaan kleuren in de oven.

 

Bak de lasagne 40 minuten in de oven, tot je hele huis ernaar ruikt en de bovenkant begint te verkleuren. Eet met brood om de saus mee te deppen, of met een groene salade.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Michèle Martens says: 3rd nov 14 11:55 am

    Hoeveel paprika’s gebruik je?

    • Claartje says: 3rd nov 14 11:55 am

      Hoi Michele, goeie vraag! Ik gebruikte er eentje, omdat mijn 2 courgettes vrij groot waren. Als je kleine courgettes hebt zou ik 2 paprika’s gebruiken! Succes 🙂 – Claartje