Homemade granola met lijnzaad en pompoenpitten: makkelijk & gezond!
INGREDIËNTEN
-
Havervlokken 1 kilo (1000 gram)
-
Lijnzaad 100 gram (liefst gebroken)
-
Sesamzaadjes 100 gram
-
Pompoenpitten 100 gram
-
Zonnebloempitten 100 gram
-
Rozijnen 100 gram
-
Amandelen 100 gram
-
Kaneelpoeder 3 eetlepels
-
Koekkruiden 1 eetlepel
-
Kokosolie 75 milliliter (gesmolten)
-
Agavesiroop 50 milliliter
In Italië maakte in vorige week een grote voorraad granola tijdens de Yoga & Food Retreat. Die was binnen drie dagen op, dus toen ik weer thuis was wist ik direct wat me te doen stond: granola maken! Hiervoor meng je een graansoort (ik gebruikte havervlokken) met allerlei noten, zaden, specerijen en eventueel gedroogd fruit. Zelfgemaakte granola kun je ongeveer een maand bewaren in een afgesloten pot. Niet dat je dat gaat redden overigens, want waarschijnlijk is de granola binnen een week op 😉
Zoals ik al zei maakte ik mijn granola tijdens mijn Yoga & Food Retreat in Italië, waar ik tijdens het voorbereiden van het recept merkte dat ik niet genoeg kokosolie meer had. Dat is niet heel makkelijk te krijgen in Italië, dus ik scheurde zo snel mogelijk met mijn huurauto naar de dichtstbijzijnde natuurwinkel om een extra potje te scoren. De kokosolie is namelijk essentieel voor een krokante granola! Dit vooral bewijst maar weer dat een huurauto onontbeerlijk is tijdens mijn tripjes naar Italië, dus ik ben altijd in mijn nopjes met de wagens die Sunny Cars beschikbaar heeft. Dit jaar kreeg ik niet alleen alle verzekeringen en service inclusief (dat is namelijk standaard, bij elke boeking), maar zelfs zomaar een upgrade: een nog grotere auto dan ik besteld had, en ook nog eens een diesel (dus goedkoper tanken)! Mocht je ook een road trip door Italië op de planning hebben staan, check dan vooral de site van Sunny Cars even voor het overzicht van vliegvelden waar je de auto’s op kunt halen – en dat zijn er veel!
Ingrediënten homemade granola
(voor ongeveer 2 kilo)
Zie rechtsboven op deze pagina!
Bereidingswijze homemade granola
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een grote bak (noten, zaden, specerijen).
Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Roer de kokosolie door het mengsel, samen met de agavesiroop.
Tip: voeg ook een eetlepel zout toe. Is héél lekker!
Als alle ingrediënten goed gemengd zijn verdeel je ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de granola in ongeveer 15 minuten gaar in de oven. Schep tussendoor een paar keer om, zodat alle kanten bruin kunnen roosteren.
Let op: Per oven kan de exacte baktijd enigszins verschillen: als je een kleine bakplaat gebruikt en de granola minder uitgespreid ligt, duurt het langer voordat alles licht geroosterd is. Het kan dus zijn dat je in jouw oven 20 minuten aan het bakken bent, voordat je granola volledig lichtbruin gekleurd is!
Succes 🙂
Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!
Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!
INGREDIËNTEN
-
Havervlokken 1 kilo (1000 gram)
-
Lijnzaad 100 gram (liefst gebroken)
-
Sesamzaadjes 100 gram
-
Pompoenpitten 100 gram
-
Zonnebloempitten 100 gram
-
Rozijnen 100 gram
-
Amandelen 100 gram
-
Kaneelpoeder 3 eetlepels
-
Koekkruiden 1 eetlepel
-
Kokosolie 75 milliliter (gesmolten)
-
Agavesiroop 50 milliliter
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties