logo
RECEPT

Perfecte gezonde smoothie in 4 stappen: groente + fruit + vloeistof + topping

Perfecte gezonde smoothie in 4 stappen: groente + fruit + vloeistof + topping
INGREDIËNTEN
Voor de smoothie
Voor de topping

Ben je zo iemand die wel een gezonde smoothie zou willen maken, maar vervolgens voor de koelkast staat en geen idee heeft waar je moet beginnen? Want wat is nu eigenlijk lekker bij elkaar, en hoe zorg je dat daar een mooie smoothie uit komt? Met dit 4-stappen-plan komt het altijd goed. Van elke categorie kies je namelijk één product, en dat gooi je in de blender. Categorie 1: groente. Categorie 2: fruit. Categorie 3: vloeistof. Categorie 4: topping. Kind kan de was doen! Scroll naar beneden voor een iets uitgebreidere toelichting op deze vier categorieën. De smoothie op de foto (zowel de roze als de groene) maakte ik als volgt.

Pssst: weet jij niet waar je moet beginnen als het gaat om verse jus, sapjes en smoothies en alle apparaten waar je dan uit kunt kiezen? Lees hier wat je mogelijkheden zijn en wat al die verschillende apparaten (blenders, juicers, citruspersen) nou eigenlijk precies doen, zodat je kunt juicen en blenden als een echte pro!

Perfecte gezonde smoothie in 4 stappen: groente + fruit + vloeistof + topping

Ingrediënten roze & groene smoothie

(Voor 2 porties als ontbijt)

Zie rechtsboven op deze pagina voor de ingrediëntenlijst!

Bereidingswijze gezonde roze & groene smoothie

Was de komkommer en perziken.

Ontpit de halve avocado en schep het vruchtvlees uit de schil in de blenderkom.

Pers de sinaasappels en halve limoen uit. Ik gebruikte mijn Solis Citrus Press Pro omdat die zelfs met mijn kreupele rechterhand (ik zweer het, ik heb een smartphone RSI duim!) makkelijk te bedienen is.

Doe alle ingrediënten in de blenderkom. Zoals je hieronder zult lezen volg ik mijn eigen schema: groenten (komkommer, avocado) + fruit (perzik, banaan) + vloeistof (sinaasappelsap). De topping volgt uiteraard pas als laatste. Tip: voeg een klein beetje limoensap en een snufje zout toe, om alle smaken nog meer naar boven te halen!

Blend 45 – 60 seconden.

De groene smoothie is nu klaar!

Voor de roze smoothie voeg je nu 2 eetlepels acaipoeder toe, en blend je opnieuw 10 seconden.

Garneer de smoothies met toppings naar keuze. Ik ging vandaag voor een paar plakjes banaan, wat geraspte kokos en een klein beetje muesli of granola.

Eet smakelijk!

Perfecte gezonde smoothie in 4 stappen: groente + fruit + vloeistof + topping

1: Groente

Voor een groene smoothie (de meest gezonde variant) doe je groente in je smoothie. Dit geeft je smoothie namelijk een dosis vezels én veel voedingsstoffen, terwijl groenten meestal heel weinig kilocalorieën toevoegen. Als beginnende smoothie maker voeg je bijvoorbeeld komkommer, spinazie, paksoi of ijsbergsla toe aan je smoothie. Deze groentes hebben namelijk niet zo’n uitgesproken smaak. Als dat bevalt en je voor the next level wilt gaan, dan kun je variëren met bv. gekookte rode bietjes, kiemgroenten, boerenkool of snijbiet. Hou het bij één soort groente, anders word je smoothie erg dik en vezelig.

Tip: houd rekening met het type blender dat je gebruikt, wanneer je de groente kiest. Wanneer je een supersonische blender hebt zoals de Extreme Power Blender van Solis die ik gebruik, kun je zelfs ijsblokjes en amandelen kan vermalen tot poeder, maar dat kunnen maar heel weinig blenders. Wanneer je graag stugge groentes zoals bv. boerenkool gebruikt zou ik serieus overwegen om ook zo’n Extreme Power Blender te proberen, ook al is ‘ie stervensduur. Ik gebruik die van mij o.a. om zelf amandelmelk te maken, om een romige soep te maken van niets anders dan verse paprika’s en bouillon (de ook nog eens opgewarmd wordt door ‘m), en natuurlijk voor al mijn smoothies. Kijk hier voor meer info over deze blender en lees ook wat bijvoorbeeld het verschil is tussen blenden (met een blender) en juicen (met een juicer). Met een iets minder krachtige blender kun je trouwens ook minstens zo lekkere smoothies maken, maar kies dan misschien voor wat minder ‘vezelige’ groenten. Geen boerenkool, wel spinazie. Geen paksoi, wel komkommer zoals in deze smoothie. Goed, terug naar de smoothie.

2: Fruit

Fruit is voor je smoothie minstens zo belangrijk als groente. Eigenlijk kun je qua fruit de plank niet mis slaan (alles is lekker) maar ik kan wel een aantal tips geven. Zelf gebruik ik vrijwel altijd een (in stukjes gesneden en ingevroren) banaan in een smoothie, omdat die een romige structuur geeft en lekker zoet is. Gebruik seizoensfruit (dat is goedkoop en vaak het lekkerst) of ingevroren fruit dat je lang kunt bewaren in de vriezer. Zelf koop ik vaak veel fruit (op de markt bijvoorbeeld, lekker goedkoop) waarvan ik een deel schoonmaak en invries om later te gebruiken in smoothies. Voor een lekker zoete smoothie voeg je bv. toe: druiven, kersen, meloen, ananas, mango, banaan, pruimen. Voor een meer friszure smoothie kies je bijvoorbeeld voor groene appel, het vruchtvlees van een limoen, peer, passievrucht…

Perfecte gezonde smoothie in 4 stappen: groente + fruit + vloeistof + topping

3: Vloeistof

Voor een smoothie bowl (zoals op mijn foto) wil ik een vrij lobbige substantie, dus ik voeg niet zoveel vloeistof toe. Wanneer je je smoothie wil drinken uit een glas of bijvoorbeeld door een rietje, dan voeg je iets meer vloeistof toe. Ik gebruikte jus d’orange voor mijn smoothie, voor nog meer vitamines! Ook mijn citruspers is van Solis. De Citrus Press Pro is geknipt voor mij omdat ik momenteel een beetje een kreupele rechterhand heb, zoals ik hierboven al aangaf. Deze citruspers kun je letterlijk met een enkele vinger bedienen, want door de hendel heb je geen kracht nodig om je citrusfruit uit te persen. Mocht je net als ik ook een beetje limoensap aan je smoothie willen toevoegen (voor een frisse kick), dan kun je die ook gewoon in dezelfde citruspers uitpersen. Voor een vloeibare smoothie kies je bv. uit: jus d’orange, (plantaardige) melk, water, koude thee, kombucha, vruchtensap. Voor een nog dikkere smoothie (zoals een smoothie bowl) kies je bv. voor (plantaardige) yoghurt of kwark, of maar een héél klein beetje van een van de vloeistoffen die ik net noemde.

Tip: Voeg een klein snufje zout of een beetje limoensap toe aan je smoothie, daardoor versterkt de zoete smaak van het fruit versterkt in je mond. Echt waar; natrium (zout) stimuleert de sensoren in je mond die een zoete smaak detecteren. Zo hoef je dus geen extra honing meer toe te voegen!

4: Topping

Het leukst gedeelte, wat mij betreft. Nu kun je volledig los gaan: van geraspte gember (probeer maar eens: ik ben er dol op!) of geraspte limoenschil, tot kokosrasp en stukjes fruit.

Eet smakelijk!

– Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Solis. –


Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!

Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties