logo
RECEPT

Roze ontbijt: hoe meer kleur, hoe gezonder!

Regenboog ontbijt: hoe meer kleur, hoe gezonder!
INGREDIËNTEN

Voor mij is een goed ontbijt het enige juiste begin van mijn dag. Zodat je de dag vol energie in gaat! Dat betekent heus niet dat het veel of zwaar moet zijn. In tegendeel, ik ontbijt graag licht. Een licht ontbijt zorgt er namelijk voor dat je niet teveel energie kwijt bent aan het verteren van je maaltijd (zoals gebeurt bij de welbekende dinner-dip) en op volle kracht kunt beginnen aan je werkdag, yogales of het lezen van de weekendkrant.

Roze ontbijt: hoe meer kleur, hoe gezonder!

Daarnaast maak ik mijn ontbijt ook graag gezond, wat in mijn optiek betekent dat het bol staat van de voedingsstoffen. Hoe doe je dat? De makkelijkste vuistregel: zorg voor kleur op je bord. Ik heb het al wel eens vaker gezegd, maar kan het niet frequent genoeg herhalen: hoe meer kleur op je bord = hoe meer (verschillende) voedingsstoffen = hoe gezonder. En dus ook: hoe energieker! Dat is de les van vandaag: varieer zoveel mogelijk in je eten, zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnen krijgt en minder kans hebt op tekorten.

Natuurlijk moet je wel logisch blijven nadenken bij deze regel: een handvol Skittles is bijzonder kleurrijk, maar telt niet. Een bord vol crackers die je ieder belegd met verschillende soort groenten en fruit, dat telt wel.

Roze ontbijt: hoe meer kleur, hoe gezonder!

Behalve regel 1 (zo veel mogelijk kleur) hanteer ik zelf ook regel 2 (zoveel mogelijk vezels) voor een gezond ontbijt. Daarom eet ik het liefst crackers die boordevol vezels zitten, en dus lekker voedzaam zijn. In combinatie met groenten en fruit krijg je zo in één keer een fikse dosis vezels binnen. In dit recept gebruik ik Bolletje Lichte Crackers Spelt – gewoon omdat ik die zo verdomd lekker vind. Voor de topping gebruikte ik roomkaas, gekleurd met bietensap en/of bramensap.

Roze ontbijt: hoe meer kleur, hoe gezonder!

Bereidingswijze roze crackers

(goed voor 3-4 crackers, oftewel ontbijt voor 1 persoon)

Om de roomkaas te kleuren gebruik je het sap van rode bieten. Hiervoor zijn twee opties: je kunt een gekookte of rauwe rode biet door een juicer gooien (optie 1), of een zakje gekookte rode bieten kopen en het sap opvangen dat eruit loopt wanneer je de verpakking opensnijdt (optie 2). Beide opties werken even goed!

Meng de helft van de roomkaas met 1-2 eetlepels van het bietensap. Roer door elkaar met een vork, tot je een knalroze mengsel hebt, zonder klontjes.

Beleg elke cracker met een halve eetlepel gewone roomkaas (wit) en een halve eetlepel van de knalroze gekleurde roomkaas. Ik mengde ze een beetje door elkaar met de achterkant van een lepel, voor een kleurrijk effect. Tip: Het is ook leuk om er figuurtjes in te trekken met een tandenstoker!

Versier er op los! Ik druppelde een paar druppels bramensap boven één van de crackers, zodat die een wat donkerder effect kreeg. Versier de crackers met (roze) fruit naar keuze. Ik koos voor vijgen en bramen, maar je kunt ook heel goed ander fruit gebruiken: blauwe bessen, aardbeien, appel, banaan – in principe werkt alles!

Maak het eventueel nog verder af met suikerhartjes, een snufje poedersuiker of een drupje honing.

Enjoy!

PS – de bloemknopjes die je ziet op de meest linker cracker zijn niet eetbaar. Die heb ik erbij gelegd voor de foto 😉

Roze ontbijt: hoe meer kleur, hoe gezonder!

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties