logo
RECEPT

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille
INGREDIËNTEN
Voor de burger
Voor de saus

Wanneer je twee tot drie keer per dag zalm eet, hoe lang zou het dan duren voor je een zalm wórdt? In Frankrijk at ik een week lang vrijwel niets anders dan zalm. Omdat er vrij weinig andere vissen op het menu stonden – gek genoeg – en omdat ik er gewoon dol op ben. Voor ik het recept voor mijn relatief skinny zalmburger (want: geen roomsaus of mayonaise) met je deel, vertel ik eerst wat mijn absolute moet-doen-tips zijn in de Franse steden Le Havre, Amiens en Lille.

20160420_113551

Hardlopen over het strand in Le Havre

1. Sporten & eten in Le Havre

Ga hardlopen langs het strand over de boulevard! De boulevard zelf is bijna vier kilometer (dus acht kilometer heen en terug) en is een populaire hardlooproute. Als het warm genoeg is, neem dan na het rennen een duik in de zee. Optie twee, voor liefhebbers van zoet water: plons in het zwembad dat letterlijk aan het strand ligt. Baantjes trekken met uitzicht op zee – kan het beter dan dat?

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille

Het einde van de wereld @ Le Havre

Lunchen of borrelen doe je bij Au Ponant, zoals ik eerder al vertelde. Ga daarna kijken bij de overdekte hallen (Les Halles) die een foodmarkt huisvesten. Veel Franse steden hebben zo’n hal, en bijna overal is het de moeite waard. Verse vis, héél veel kaas, taartjes, vers brood… Bovendien is er vaak van alles te proeven. Ook interessant: Le Havre’s architectuur. De stad is in WOII volledig plat gebombardeerd, en het hart van de stad is door één architect (en zijn team), monsieur Auguste Perret, in eenzelfde stijl opgebouwd. Die stijl bestaat uit rechte lijnen en beton, veel zandkleurige en oud-roze bakstenen – het behoort niet voor niets tot Werelderfgoed op de lijst van Unesco. Als je een tour door het centrum interessant vindt, vraag dan bij het Office du Tourism naar Julie. Ze weet álles en vertelt ook met liefde over haar katten. En laat je wijn proeven. En rum met passievrucht drinken. En kaas eten.

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille

Rum met passievrucht van wijnwinkel La Caviste in Le Havre

IMG_6903

De kade van Amiens

2. Kanoen & kaas proeven in Amiens

Nog meer kaas kun je proeven in Amiens. Ook hier is een markthal: Halles de Beffroi. De fantastische Sarah liet ons verschillende traditionele kazen uit de Picardie proeven. Wanneer je een kaasplank eet begin je altijd met de zachtere, lichtere kazen en werk je langzaam naar de hardere kazen toe die sterker zijn van smaak. Amiens is verder ook heel erg de moeite waard, van de grote kathedraal tot een kanotochtje in het aanpalende dorpje. 

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille

Driehoekjes, hartjes en ronde kazen in Halles de Beffroi in Amiens

Een selectie van kazen uit de regio Noord-Frankrijk:

Tomme – gerijpt in hooi, of bijvoorbeeld in cider. De hooi-variant smaakt naar boerderij – op een goede manier. Lekker!

Bray a la graine de lin – Een ‘gezondere’ kaas, omdat er minder zout in zit dan in andere kazen. Bovendien is-ie extra verantwoord omdat er lijnzaad in zit, dat veel gezonde vetten bevat. Een Foodness-proof kaasje, dus!

Rollot – De traditionele vorm van de Rollot kaas is een hartje. Net als de andere kazen die ik hier noem is Rollot een rauwmelkse kaas, gemaakt van koeienmelk.

Poppy – Dit kleine witte rondje met rozenblaadjes is licht en zoet van smaak. Eigenlijk ligt het dichter bij yoghurt dan bij kaas, wat uniek voor een kaas van koeienmelk. Een toetje!

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille

Kanoën in Amiens, tussen de drijvende stadstuinen door

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille

De kathedraal van Amiens

3. Fietsen & zalmburgers eten in Lille

In het Bois de Boulogne van Lille kun je bij Café Corfou verzamelen voor een tour op een SUP board (Stand Up Paddle board). Voor ons was het hiervoor nog net iets te koud in april, maar als ik terugkom ga ik dat zéker doen. Plan B was een fietstocht door het Bois de Boulogne, langs de dierentuin (die overigens gratis is) en de prachtige klokkentorens, kerken en monumenten die de stad rijk is. Oh, en eet er dus een zalmburgers bij het Basilic Café – of maak ‘m zelf.

Skinny zalmburger + 3 must-do’s in Le Havre, Amiens en Lille

Recept skinny zalmburger

(dit recept is goed voor 2 porties)

Kijk in het ingrediëntenvak rechtsboven aan deze pagina voor de ingrediëntenlijst!

Bereidingswijze

Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper.

Grill de zalmmoot gaar in een grillpan (3 minuten per kant) of tussen een grill-ijzer (3 minuten in totaal). De zalm moet van binnen nog een beetje glazig (glanzend) zijn, anders wordt het droog! Breng op smaak met een snufje zout en peper.

Snijd de ciabatta broodjes doormidden en leg ze ook even op de grill.

Verdeel de plakken tomaat en blaadjes verse basilicum over de onderste helft van de broodjes.

Schep de helft van de saus op de onderste helft van de broodjes. Leg de gegrilde zalm erop.

Verdeel de rest van de saus over de zalm, en leg de bovenste helft van de broodjes erop. Zet vast met een satéprikker, en garneer eventueel nog met een plukje alfalfa.


Serveer bijvoorbeeld met gestoomde courgette of met wedges van zoete aardappel
.

When in France, always carry around a baguette. And a croissant. And stop wearing pants. #rules #lifegoals #amiens #franceFR ????????

Een foto die is geplaatst door Foodness.nl: Claartje Schröder (@foodnessnl) op

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties