Wil heeft de hele wereld over gereisd en is al sinds jaar en dag vegetariër – al vér voordat dat ‘hip’ was. Op Foodness.nl vertelt ze over haar avonturen. Deze maand neemt ze ons mee naar terug naar vroeger, naar de beste appeltaart ter wereld: die van haar moeder. Aangezien Wil mijn tante is (ooooeh, spoiler!), is dit dus het appeltaartrecept van mijn oma. En ik kan bevestigen: het is de beste appeltaart ter wereld.
Vroeger
Als kind kende ik drie soorten appeltaart. Die van de moeder van een vriendinnetje: droge cake met een verloren partje appel er in. Niet te eten. De gewone appeltaart van andere moeders of gekocht bij de bakker, best lekker. En die van mijn moeder: onverslaanbaar.
Vies vodje
Het recept van die taart stond op een smoezelig, handgeschreven briefje, vol met vetvlekken en te vies om aan te pakken. Dat bewaarde mijn moeder in een gammel kookboek, waarvan alle bladzijden los lieten en dat ook vol zat met vetvlekken. Intensief gebruikt, zeg maar. Toen ik uit huis ging heb ik het recept overgetypt en nu, jaren later, heb ook ik een recept onder de vetvlekken, te vies om aan te pakken. Maar die appeltaart is nog altijd onverslaanbaar.
Complimenten
En dat betekent dat ik regelmatig de complimenten in ontvangst kan nemen. Van verjaardagsvisite, medestudenten, nieuwe verloofde, kritische schoonfamilie, kookclub, nieuwe buren, tot aan de hongerige en zeer ervaren appeltaart etende leden van de sportvereniging. Sommigen doen hun best het recept te ontleden: ‘’Hmmmm, proef ik iets van citroen? Citroenrasp misschien? Heel veel appels, ja, dat zal het zijn. En dat bovenste laagje, is dat iets met abrikozen?’’
Feit is dat ik me tegen veel dingen uit mijn jeugd heb verzet, maar nooit tegen deze appeltaart. Sterker nog, ik heb nooit een andere appeltaart gemaakt dan deze. Genoeg overtuigd en wil je zelf ook eens de complimenten in ontvangst nemen? Dit is het recept.
Recept oma’s appeltaart
Ingrediënten (voor 2 personen)
250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram boter
125 gram basterdsuiker
1 ei
1 geraspte citroenschil
zout
Voor de vulling:
2 beschuiten
1 kilo appels (goudreinetten)
50 gram suiker
kaneel
rozijnen
abrikozenjam
Bereidingswijze oma’s appeltaart
Kneed bloem, boter, basterdsuiker, ½ ei en citroenrasp tot een soepele bal.
Vet een springvorm in, druk 2/3 van het deeg hier op uit en vorm een zijwand.
Hierop de beschuitkruimels strooien en vervolgens de appels in schijven in de deegbak leggen.
Bestrooi met suiker, kaneel en rozijnen.
Maak nog een laag van appels, rozijnen, suiker en kaneel.
Snijd van de rest van het deeg reepjes en leg deze als een netwerk over de appels.
Bestrijk met de rest van het ei.
Verwarm de oven voor en bak de appeltaart op 200 graden Celsius in 50 tot 60 minuten gaar.
Als de taart nog warm is, deze bestrijken met abrikozenjam.
Eet smakelijk!
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties