logo
FOODSPIRATION

Winterdip? Met deze 6 slimme tips boost je direct je weerstand

foodnessnl_83676853_650454815496757_7122111535992201270_n

Last van een winterdip? Met deze tips kom je daar gauw weer vanaf. Vooral in de donkere, koude wintermaanden wil je goed letten op onze weerstand. Wanneer de R in de maand zit, is er een grotere kans om een verkoudheid of griepje op te lopen. Door de kou krijgt het virus namelijk meer kans te overleven en in deze maanden zitten we met z’n allen vaker binnen in warme ruimtes, waardoor virussen zich ook nog eens makkelijker verspreiden. En naast vervelende virussen, kan je natuurlijk gewoon last hebben van een flinke winterdip! Gelukkig kan je met de volgende 6 slimme tips je weerstand direct boosten!

1. Maak een wandeling

Dat wandelen gezond is en fijn voor je mental health, weten we inmiddels. Je kent de populaire memes vast wel: ‘Going on a stupid little daily walk for my mental health‘. Niet alleen haal je een frisse neus, je komt in beweging en vangt gaandeweg ook nog het nodige daglicht voor de nodige vitamine D. Het is dus aan te raden elke dag even buiten te wandelen. Ook helpt wandelen erg goed om een winterdip tegen te gaan! Dus ga erop uit en maak dat wandelingetje door de stad of de natuur.

2. Eet natuurlijke producten

Een inkoppertje maar toch o zo belangrijk. Je lichaam heeft voeding nodig die rijk is aan vitamines en mineralen om gezond te blijven. Producten die daarom niet mogen ontbreken in jouw voeding zijn groente, fruit, peulvruchten, magere eiwitten, gezonde vetten en bij voorkeur volkoren koolhydraten (deze vind je o.a. in brood en rijst). Ook geldt: hoe minder het product bewerkt is, hoe beter het voor je lichaam is. Voor je lichaam zijn voedingsstoffen die het direct ‘herkent’ namelijk het beste! Dat betekent: meer producten eten die groeien op, onder of boven land (of in zee) en minder producten die door middel van technologie geproduceerd zijn. Fabrieksproducten bevatten chemische toevoegingen die niks doen voor je lijf en je immuunsysteem zelfs kunnen verzwakken. Wist je dat gezond eten al kan beginnen bij het organiseren van je (week)menu? In deze blog vertel ik je meer: Het geheim van gezond eten? Goed (nee, slim!) organiseren.

Probeer dus op je suikerinname te letten en bewerkte producten zoveel mogelijk te skippen. Het woord suiker spot je tussen de ingrediënten als suiker en siroop maar ook als ingrediënten die eindigen op -ine of -oze. Tot slot: naast je voeding wil je natuurlijk ook letten op wat je drinkt. Stay hydrated door genoeg water te drinken gedurende de dag. Enneh…it’s better to skip those sodas 😉

3. Eet kiwi’s voor een hogere weerstand

Als aanvulling op de tip om goed en gezond te eten, licht ik graag een vitaminebom uit in dit rijtje. Namelijk…de kiwi! Kiwi’s zijn rijk aan vitamine C, zitten bomvol vezels en zijn daarmee dus ideaal om de winterdip mee te skippen. Hierdoor kom je het laatste staartje van de koude periode vol energie door.

Lees ook: Gezond snacken: schildpad van rijstwafels met pindakaas, kiwi & druif

4. Kom in beweging

Ja, deze mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met tips om je weerstand te boosten… 😉 Wanneer je sport, ontstaat er een toename van diverse neurotransmitters, waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Een goede workout vermindert niet alleen stress door de aanmaak van endorfine, ook maak je dopamine en serotonine aan; beide heb je nodig om je goed en gelukkig te voelen! Sporten is dus niet alleen goed voor lichamelijke gezondheid maar ook je mentale gezondheid. Door even flink in beweging te komen, neemt de circulatie in je lichaam toe waardoor immuuncellen en anderen moleculen die infecties tegengaan, geactiveerd worden. Een halfuurtje beweging per dag gaat écht een flink verschil maken in het boosten van jouw weerstand. I promise.

5. Vermijd stress en slaap voldoende

Jep, stress is een flinke aanslag op je immuunsysteem en kan je weerstand flink verzwakken. Ook zorgt het ervoor dat je lichaam versnelt voedingsstoffen gebruikt en kan je onder erge stress zelfs (ongezond) gaan stress eten! En dan is het ook nog eens een trigger voor negatieve gedachten… Probeer stress dus zoveel mogelijk te verminderen en vermijden door te ontspannen, sporten, mediteren, yoga, ademhalingsoefeningen…whatever works for you! Op dagelijks niveau helpen deze dingen om stress los te laten en onbewust verhoog je hiermee dus eenvoudig je weerstand. Daarnaast begint een goede weerstand bij voldoende slaap. Een goede nachtrust bestaat voor de gemiddelde persoon uit zeven tot negen uur slaap. Je lichaam herstelt ’s nachts van de dag ervoor en het laadt je batterij op, waardoor jij de volgende dag weer uitgerust aankan! 🙂

6. Heb plezier en boost je weerstand!

Plezier hebben in het leven is één van de beste manier om je goed te voelen. Het maakt je weerbaar en geeft je levenslust! Door iets te doen waarin je plezier hebt en waarvan je ontspant, verlaag je jouw stressgehalte en zal je beter slapen. Win-win dus voor het krijgen van een goede weerstand! Door lol te hebben met vrienden maakt je lichaam extra zuurstof aan en verlaag je direct jouw stressniveau. Daarnaast: naast alle hectiek en prestatiedruk in onze huidige samenleving is het van belang om voldoende te genieten en soms eens ‘niks’ te moeten!

Tot slot…

Je weerstand is het vermogen van je lichaam om het zo goed mogelijk te beschermen en, indien nodig, te herstellen. Hoe hoger jouw weerstand, hoe beter je lichaam weerbaar is tegen alles wat jou je niet goed laat voelen. Pas deze zes tips dus toe om jezelf fit, fijn en goed te blijven voelen!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties