logo
RECEPT

Asperges met een dressing van olijfolie, citroensap en ansjovis – suikerdetox recept

250414145938aspergesimage.jpg
INGREDIËNTEN

Ze worden niet voor niets 'het witte goud’ genoemd: de asperge is de koning(in?) van de groenten. Vanwege de warme winter van 2014 zijn asperges er dit jaar behoorlijk vroeg, dus we kunnen er nu nog eerder van genieten! Koop vooral genoeg, zodat je van de schillen en een paar overgebleven asperges meteen soep kunt maken. Zonde om iets van de groenten weg te gooien – zeker omdat ze meestal niet goedkoop zijn. Met een kilo asperges inclusief bijbehorende salade kun je voor 2-3 personen een hoofdgerecht maken.

 

Zelf eet ik ze al mijn hele leven, aangezien mijn ouders aardige aspergefans zijn. Mijn zusje (toen een jaar of 8) noemde asperges jarenlang haar lievelingseten, hoewel het gerecht op een gedeelde eerste plaats stond met pasta met een saus van mayonaise en ketchup. Toentertijd ook favoriet bij mij overigens; zowel de asperges als de pasta met mayo-ketchupsaus.

 

In plaats van de klassieke botersaus maakte ik een dressing van olijfolie, citroensap en ansjovis. Omdat ik nog in mijn suikerdetox zit kon ik er geen plakken ham bij eten want jawel, daar zit suiker in. Vrijwel alle (gesneden) vleeswaren bevatten suiker, lijkt het wel. Ook liet ik de aardappelen staan, omdat ik tijdens de detox geen snelle koolhydraten eet. 

Schil de asperges met een kaasschaaf of dunschiller, vanaf 3 centimeter van de bovenkant (dus net onder de 'kop’) tot onder. Snijd de houtige onderkant (ongeveer 2 centimeter) eraf. Doe alle schillen en kontjes van de asperges in een grote pan met heet water, groot genoeg om de asperges in te koken. Deze geven extra smaak aan het water, zodat je een soort aspergebouillon krijgt. Voeg de geschilde asperges ook toe.

 

Kook de asperges gaar in 5 minuten, laat daarna nog 10 minuten staan om ze te laten nagaren. Vis na 10 minuten de gare asperges tussen de schillen uit. 

 

Tip: gebruik de bouillon (oftewel: het kookvocht van de asperges en de schillen) als basis voor een aspergesoep!

 

Bak de voorgekookte aardappelen in 15 minuten gaar in een koekenpan waarin je eerst een klontje roomboter of eetlepel olijfolie verhit. 

 

Kook in de tussentijd ook de eieren hard in kokend water. Laat ze even schrikken onder de koude kraan en pel ze. Snijd in tweeën.

 

Klop de olijfolie, het citroensap en de fijn gesneden ansjovis tot een dressing. 

 

Verdeel de salade en komkommer over een ruime schaal, en schep er een eetlepel dressing door.

 

Serveer de asperges, salade, aardappels en eieren tegelijk. Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties