logo
RECEPT

Detox smoothie met 10 gezonde ontgiftende ingrediënten

150914172955detoxsmoothieimage.jpg
INGREDIËNTEN

Mensen die mij goed kennen weten dat ik eigenlijk niet zo’n fan ben van het woord ’detox’. Als je gezond en gevarieerd eet zitten er namelijk helemaal niet zoveel ’slechte’ organismen en bacteriën of schadelijke stoffen in je organen en darmen. Sterker nog, de meeste bacteriën in je darmen zijn juist goéd, en je hebt ze hard nodig voor een goede spijsvertering! Organen als de lever, nieren en milt verwijderen zelf gifstoffen uit je lichaam, en gaan niet beter werken door niet eten of alleen maar sapjes drinken, zoals onze Inge al aangaf in haar blog waarin ze 5 voedingsmythes ontmaskerde

 

Toch heb je soms van die dagen die ik zelf graag balansdagen noem; waarop je je lichaam iets extra’s wilt geven omdat je de dagen ervoor een beetje te eenzijdig en/of ongezond hebt gegeten, of omdat je een fikse kater hebt. Op die dagen is deze detox smoothie een uitkomst! De health benefits van de ingrediënten op een rijtje:

 

Kokoswater van Vita Coco

Vita Coco haalt kokoswater uit jonge, groene kokosnoten, dat rijk is aan belangrijke mineralen en een extreem hydraterend effect heeft. Het bevat o.a. kalium, vitamine B2 en elektrolyten, en wordt om die redenen o.a. op mijn yogaschool aangeraden na een pittige les bikram yoga (anderhalf uur in een sauna van 40 graden) om je elektrolyten en zouten weer op peil te brengen. Wist je dat er nu ook literpakken te krijgen zijn bij de meeste supermarkten? Wel zo handig!

 

Waterkers

Het meest gezonde product ooit, volgens dit wetenschappelijke onderzoek.

 

waterkers, detox, gezond, smoothie

 

Romaine sla

Bevat vitamine C en A (betacaroteen), zodat je bloedvaten niet dichtslibben. Ook zit er o.a. foliumzuur, ijzer en mangaan in, wat goed is voor je bloeddruk en de aanmaak van bloedlichaampjes.

 

Komkommer

Behalve veel vocht (hydratatie!) bevat komkommer vitamine B en C, silicium en elektrolyten die o.a. helpen om het overtollige vocht uit je lichaam af te voeren, zodat zo’n vervelend opgeblazen gevoel verdwijnt. Selderij heeft hetzelfde effect, maar dat vind ik persoonlijk niet echt lekker in een smoothie.

 

Peer

Goed voor je huid én bomvol vitamines en mineralen: vitamine C, E, B en K, mangaan, kalium, ijzer, selenium, calcium – het zit er allemaal in.

 

Tarwegras

Hoewel het letterlijk smaakt naar gras, is tarwegraspoeder wel een heel gezond ingrediënt. Het bevat namelijk veel eiwitten, essentiële aminozuren, vitamines, mineralen en chlorofyl, en zit daarnaast ook vol met anti-oxidanten, beta-caroteen en enzymen.

 

Citroen

Hoewel een citroen zuur is, is citroensap sterk alkalisch. Wat dat betekent lees je hier, plus de review van het boek De Alkalinekuur! Citroensap helpt je lever met het reinigen van je bloed, en bevat ook veel vitamine C.

 

Chiazaden

Behalve gezonde Omega-3 vetten bevatten chiazaden ook calcium en veel anti-oxidanten. Omdat ze 10 tot 15 keer hun eigen volume aan water kunnen opnemen, geven ze je bovendien een vol gevoel.

 

Munt

Dit kruid is goed voor de spijsvertering, bloeddruk en bevat naast vitamine C en A ook nog sporen van koper, ijzer, kalium en calcium.

 

Peterselie

Doet en bevat hetzelfde als munt, maar ondersteunt daarnaast ook de werking van de nieren door te helpen om schadelijke stoffen af te voeren via de urine. 

Meng alles in een blender.

 

Proef even of je eventueel een drupje honing moet toevoegen. Wil je liever een smoothie die van nature nog zoeter is? Meng er dan een halve (bevroren, in plakjes gesneden) banaan doorheen.

 

Serveer direct. Afgesloten en in het donker bewaard kun je de smoothie ook een dag later nog prima drinken.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties