logo
RECEPT

Rauwe vegan cheesecake met aardbeien

060714145943cheesecakeimage.jpg
INGREDIËNTEN

Eigenlijk vind ik het soms heel logisch om veganistisch te eten. Waarom zou je dierlijke producten eten als de plantenwereld ons ook zo ontzettend veel te bieden heeft? Deze veganistische taart is ook nog eens raw, wat inhoudt dat de ingrediënten niet, of niet warmer dan 40 graden, verhit worden. Ik gebruikte een eenpersoons-springvorm met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter, waar je 4 stukjes van kunt snijden. Eet niet de hele taart in een keer op in je eentje, want hij is echt behoorlijk machtig. Bovendien valt de cheesecake alleen in de categorie ’gezond’ als je er met mate van eet: één stukje dus. 

 

Kokosvlees kun je zelf uit een kokosnoot halen – bekijk hieronder de video waarin ik laat zien hoe je een kokosnoot openmaakt. Sommige supermarkten, waaronder Albert Heijn, verkopen ook kokosvlees. Als je het echt niet kunt vinden kun je eventueel ook geraspte kokos gebruiken (dat wordt immers ook van kokosvlees gemaakt) alleen is je taart dan minder stevig en samenhangend.

 

 

Laat de cashewnoten liefst een nacht, maar minimaal een uur, weken in een kopje met water. Haal de aardbeien vast uit de diepvries.

 

Bereid eerst de korst. Maal alle ingrediënten voor de korst fijn in een keukenmachine. Als je die niet hebt, zoals ik, hak je de walnoten en abrikozen met een scherp mes zo fijn mogelijk. Meng dit kruim vervolgens met de kokosolie door het om te scheppen. Druk het mengsel goed aan in de springvorm, die je eerst invet of bekleed met een stukje bakpapier.

 

Maak nu de vulling. Meng de cashewnoten en het kokosvlees in een keukenmachine of met de staafmixer. Voeg indien nodig een eetlepel van het vocht van de cashewnoten toe, en indien nodig nog een eetlepel. Het mengsel moet dik en stevig zijn, maar wel smeuïg. 

 

Stort de vulling op de bodem. Spreid evenredig uit en druk aan. De taart kun je nu een dag of drie bewaren in de koelkast.

 

Maak de topping van aardbeipuree pas vlak voor het serveren, door de half ontdooide diepvriesaardbeien fijn te malen in een keukenmachine of met een staafmixer. Als ze nog te hard bevroren zijn krijg je ze niet fijn, maar als ze volledig ontdooid krijg je een ontzettend natte moes – dat is ook niet de bedoeling. 

 

Smeer de aardbeienpuree over de taart en serveer. Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

 • as says: 6th jul 14 3:09 pm

  Ik wou deze gaan maken, maar klopt het recept wel? Is dit een cheesecake zonder kaas? Uiteraard is ie anders niet veganistisch, maar dit lijkt toch niet op cheesecake dan qua smaak?

  • Claartje says: 6th jul 14 3:09 pm

   Hoi! Het is inderdaad een cheesecake zonder kaas. Door het vermalen van het kokosvlees en de cashewnoten krijg je wel de romige / vlezige structuur die hoort bij een cheesecake, zonder daadwerkelijk kaas te gebruiken. Het is natuurlijk niet exáct hetzelfde als gewone cheesecake, maar naar mijn mening komt het verdomd dicht in de buurt.

   Cashewnoten worden vaker gebruikt in de veganistische keuken om romigheid te krijgen; zo heb ik bijvoorbeeld ook een recept voor veganistische mac & cheese gemaakt waarbij je gemalen cashewnoten mengt met edelgist voor een kazige structuur en smaak: https://foodness.nl/recipe/vegan-mac-cheese-gemaakt-met-cashewnoten-en-edelgist/

   Succes!