logo
240614120821chutneyimage.jpg
INGREDIËNTEN

Chutney is een mengsel van groente, fruit en specerijen, of een combinatie daarvan. Je kookt ze met azijn en suiker tot het een soort dikke jam vormt. Chutney is er in alle kleuren van de regenboog en is lekker op een boterham met kaas, bij vlees of vis, als dip of spread bij de barbecue of borrel, met kip… De mogelijkheden zijn eindeloos! Eigenlijk moet een chutney na het bereiden zo’n twee maanden onaangeroerd blijven staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Dat redden ze bij mij eigenlijk nooit, tenzij ik héle grote porties maak. Gelukkig is het ook een dag na de bereiding al heel goed te eten!

Met de hoeveelheden in dit recept kun je twee a drie jampotjes chutney maken, die een jaar goed blijven als je ze in gesteriliseerde potten bewaart. Ik gebruik hiervoor gewoon jampotjes die ik steriliseer door ze uit te koken in een pan met heet water. Zet de jampotjes (goed schoonmaken!) gewoon in een grote pan met kokend water en laat een kwartiertje koken – ook de dekseltjes. Pak ze beet met een keukenhandschoen (pas op: ze zijn heet!) en laat heel goed uitlekken op een schone theedoek tot je ze gaat gebruiken.

Tomatenchutney

Bereidingswijze

Snijd de tomaten grof in blokjes. Snipper de uien.

Doe alle ingrediënten in een pan en laat op een laag vuur de suiker langzaam oplossen in het vocht van de tomaten. Blijf af en toe roeren.

Laat 30-40 minuten pruttelen tot de chutney lijkt op dikke jam. Controleer de dikte door met een pollepel een streep te trekken over de bodem van de pan: de bodem moet even zichtbaar blijven voor de chutney terug vloeit, dan is de dikte goed.

Giet de chutney in twee of drie gesteriliseerde potten, die je direct goed afsluit. Gesteriliseerd is de chutney ongeveer een jaar houdbaar.

Na openen is deze chutney nog ongeveer 4 weken houdbaar in de koelkast.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties