logo
RECEPT

Boerenkool chips maken | Gezonde oven snack

maak zelf boerenkool chips
INGREDIËNTEN

Het is misschien even geleden dat het ‘hip’ was om chips te maken van boerenkool, maar ik vind trends op het gebied van voeding maar onzin. Boerenkool chips zijn veel te lekker om een trend te zijn, dus wat mij betreft een blijvertje! Bovendien is boerenkool een oer-Hollands soort superfood. Wel is het past echt lekker als de boerenkoolblaadjes echt goed crunchy en smaakvol worden. Dat gaat je lukken, dankzij deze tips.

boerenkool chips maken

Tips voor boerenkool chips

Tip 1: kies een krullerige soort boerenkool. (Nog leuker: kies twee kleuren!) De krullen zorgen ervoor dat de dressing van olie, zoete sojasaus en miso goed in de blaadjes blijft zitten. Dat zorgt voor smaak.

Tip 2: maak de boerenkoolstukjes echt heel goed droog. Gebruik een slacentrifuge om ze droog te slaan, of dep alles een paar keer droog met een schone theedoek. Als je dit niet doet zal het vocht ervoor zorgen dat de boerenkool gaar stoomt, ipv. knapperig uitdroogt.

Tip 3: Zet de oven niet te heet. Bak op 150 graden Celsius, zodat de blaadjes tegelijk roosteren en uitdrogen, maar niet verbranden. Blijf voor de zekerheid bij de oven staan tijdens de laatste 5 minuten bakken, wanneer je de chips voor de eerste keer maakt. Het is zonde als het verbrandt!

Kijk hier voor alle Foodness recepten met boerenkool!

oven snack gezond

Ingrediënten boerenkool oven snack

Bos boerenkool bladeren (ongeveer 400 gram)
1 eetlepel misopasta
1,5 eetlepel zoete sojasaus
1,5 eetlepel sesamolie

Zo maak je boerenkool chips

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Was de boerenkoolbladeren en droog ze heel goed af. Dep extra droog met keukenpapier en/of een schone theedoek.
Scheur de bladeren in kleinere stukjes, waarbij je de nerf en steel (de harde stukken) zoveel mogelijk verwijderd. Hoe kleiner je de stukjes boerenkool maakt, hoe knapperiger ze worden. Dep opnieuw droog.

Meng de ingrediënten voor de dressing: sesamolie, misopasta en zoete sojasaus.
Hussel de stukjes boerenkool met de dressing. Blijf mengen tot elk boerenkoolblaadje bedekt is met dressing. Gebruik je vingers en wrijf de dressing ook tussen de gekrulde stukjes boerenkool.

Verspreid de stukjes boerenkool over een met bakpapier bekleed ovenrooster. Zorg ervoor dat de blaadjes elkaar zo min mogelijk raken, anders worden ze minder knapperig. Verdeel de boerenkool chips liever over twee bakplaten en bak ze na elkaar, dan dat je de bakplaat te vol legt.

Bak 15 min op 150 graden.

Eet direct. Enjoy!

maak zelf boerenkool chips

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties