logo
FITSPIRATION

Voeding & tips voor sterk en gezond haar (zoals: biotine!)

Voeding voor lang, dik, sterk en gezond haar

Wil je ook van die zeemeermin-lange lokken? Dat kan! Nog beter: je kunt je richting gezond haar éten. Schoonheid begint immers van binnen! Voor mij zijn mijn haren mijn trots. Ik, Foodness redacteur Marloes, ben gezegend met heel veel en gezond haar. Zoveel haar, dat ik in mijn jongere jaren met een bloempotkapsel heb moeten rondlopen (thanks mam) om te voorkomen dat er één grote dreadlock aan klitten op mijn koppie verscheen. Om aan de hele wereld te laten zien dat lang haar veel meer mijn ding was, bond ik daarom dan ook regelmatig een theedoek om m’n hoofd om alsnog dat lange staart effect te creëren. Heel zielig, I know. Vanaf het moment dat ik zelf mijn haar kon kammen werd de theedoek onmiddellijk omgewisseld voor echt lang, dik, sterk en gezond haar. Nu let ik op mijn voeding om mijn haar sterk en gezond te houden. Zo zorg ik bijvoorbeeld dat ik essentiële vitamines (zoals biotine) voldoende binnen krijg, of ik bestel supplementen via Vitaminesperpost.

Hoe krijg je gezond haar?

Ook jouw droomhaar is binnen handbereik. Besef wel dat jouw limiet qua haar grotendeels bepaald wordt door je geërfde genen, maar je kan de natuur zeker een handje helpen. Enerzijds met verzorging van binnenuit (vitamines uit voeding, waarover hieronder meer), anderzijds van buitenaf. Probeer je haar zo min mogelijk te wassen, föhnen, steilen en krullen. Zelf was ik m’n haar maximaal twee keer in de week met shampoo en conditioner. Ik doe eigenlijk nooit een haarmasker in m’n haar. In plaats daarvan doe ik iedere ochtend en avond na het borstelen een klein beetje van Artistique YouCare Sunshine in de punten. Wil je je haar laten groeien, ga dan iedere zes weken naar de kapper om de “fluisjes” (puntjes van een paar millimeter) van je haar eraf te laten knippen.

Voeding voor lang, dik, sterk en gezond haar

Voeding voor gezond haar

Belangrijker nog dan de voeding van buiten, is om voeding te eten die van binnenuit je haar beïnvloedt. Eten kan ervoor zorgen dat je haar sneller groeit, sterker wordt en mooi valt. Het kan zelfs het grijs worden voor je uitstellen. Een mooie volle bos haar valt of staat dus met een gezond en gevarieerd menu. Maar wat moet je nu precies op het menu zetten? Opvallend is dat de vitaminen en mineralen die je nodig hebt om bovengenoemde kwaliteiten te verkrijgen, bijna allemaal in dezelfde voedingsmiddelen te vinden zijn.

Allereerst is het belangrijk om (1) noten, zaden en pitten binnen te krijgen. Als je wilt dat je haar snel groeit, ga dan in ieder geval voor een paar paranoten per dag. Geniet verder vooral van (2) schaal- en schelpdieren, vis, lever, rood vlees, kaas en eieren. Gooi alsjeblieft niet de eidooier weg, want dit gele bolletje zorgt voor een extra groeispurt van je niet-grijs-wordende lokken. (3) Groente, peulvruchten, rijst en havermout combineren veel haar-voordelen en zijn tevens onmisbaar voor een perfect vallende look. En mijn meest favoriete: (4) chocolade. Weten waar dit wondermiddel specifiek goed voor is? Sprint dan snel naar mijn chocolade artikel om dit en nog drie extra andere voordelen te ontdekken. Lukt het niet om deze voedingsproducten standaard aan je eetpatroon toe te voegen? Dan kun je overwegen om ze aan te vullen met supplementen, zoals die van Vitaminesperpost.

Vitamines voor gezond haar van Vitaminesperpost.nl

Naast een algemeen gezond voedingspatroon, is er ook een specifieke vitamine die goed is voor je haar: biotine. Het wordt ook wel vitamine B8 genoemd, of vitamine H. De H is afkomstig uit het Duits van de woorden ‘Haar und Haut’ (haar en huid). Deze in water oplosbare vitamine heb je nodig om energie uit eten vrij te maken, speelt een rol bij de vorming van vetzuren, en is goed voor je huid, haar en nagels. Daar houdt het niet op: ook het zenuwstelsel en de bloedsuikerspiegel hebben baat bij biotine!

Je vindt deze vitamine in kleine hoeveelheden in o.a. eieren, melk, avocado, lever en zalm. Planten, noten en pinda’s zitten boordevol biotine. Deze biotine is bovendien hoger biologisch beschikbaar dan die uit zuivel, wat betekent dat deze variant beter wordt opgenomen. Voor je haar, huid en nagels is het dus een goed plan om vaak walnoten, pinda’s, groene erwten, rijstzemelen, zonnebloempitten, wortelen en bloemkool op het menu te zetten. Ben je altijd druk en lukt dit niet zo vaak als je wil, dan kun je kiezen voor een voedingssupplement met biotine van bijvoorbeeld Vitaminesperpost.nl. Dit is een geconcentreerde versie (zoals Biotine 5000 mg) die een uiteraard geen vervanging is van een menu vol walnoten, wortelen en avocado, maar wel een mooie aanvulling vormt!

Veganistische bonenburgers met porcini & havermout

Recept voor jouw gezonde droomhaar

Om jou extra te helpen met dat gezonde menu staan natuurlijk allemaal recepten online waar je gegarandeerd aan alle voedingseisen voldoet om gezond haar te krijgen. Wil je nu alvast beginnen met het kweken van gezond haar? Gooi dan bijvoorbeeld voor Claartje’s vegetarische bonenburgers eens op de barbecue of geniet van deze chocolade smoothie.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties